Ghanan naisia pakotetaan noitaleireille | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Ghanan naisia pakotetaan noitaleireille

Väkivalta ja noituussyytökset pakottavat sadat ghanalaisnaiset elämään leireillä loppuelämänsä, kertoo avustusjärjestö ActionAid.

Satoja Pohjois-Ghanassa eläviä naisia elää leireillä noitasyytösten vuoksi. Avustusjärjestö ActionAidin mukaan naisia ajavat leireille usein näiden omat perheet, naapurit tai sukulaiset, jotka syyttävät näitä noituudesta. Osa leireistä on ollut olemassa jo sata vuotta.

"Kun olet kerran joutunut tänne, sinut unohdetaan", toteaa järjestön raporttiin haastateltu, leirillä yli 30 vuotta elänyt Sano Kojo.

Olosuhteet leireillä ovat alkeelliset. Asumuksina ovat savimajat, vedenhakumatkat ovat pitkiä, ruokaa on vähän eikä terveys- ja koulutuspalveluja ole juuri saatavissa. Raportin mukaan leirit ovatkin käytännössä naisten elinkautisvankiloita – ilman oikeudenkäyntiä tai oikeutta valittaa tuomiosta.

Leirit toimivat kuitenkin myös noitasyytettyjen turvapaikkana, sillä monet heistä ovat kokeneet väkivaltaa entisessä yhteisössään. Esimerkiksi raporttiin haastatellun 27-vuotiaan Asanan entinen aviomies hakkasi häntä sekä kaatoi hänen päälleen sulanutta muovia hänen ollessaan raskaana. Nyt Asana on piilossa leirillä.

Raportin mukaan noitasyytösten kohteeksi joutuvat köyhät ja voimattomat naiset. Suurin osa naisista on päätynyt leirille aviomiehen kuoleman jälkeen, ja noin kolmannes ei ole ansainnut rahaa ennen noitasyytöksiä.

Ghanan hallitus ilmoitti vuonna 2011, että leirit suljetaan tänä vuonna. ActionAid kuitenkin vastustaa näin pikaista sulkemista, sillä naiset itse sanovat elävänsä mieluummin leireillä kuin joutuvansa syrjinnän, väkivallan ja kuoleman vaaraan kotiin palatessaan.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia