Gazan vauvat syntyvät sairaina | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Gazan vauvat syntyvät sairaina

Israelin toimeenpanema Gazan kaistan saarto on
rajoittanut ruoan, lääkkeiden, polttoaineen sekä veden saatavuutta. Nyt
saarto alkaa näkyä myös pikkuvauvojen ja sikiöiden terveydentilassa.

Israelin toimeenpanema Gazan kaistan saarto on rajoittanut ruoan, lääkkeiden, polttoaineen sekä veden saatavuutta. Nyt saarto alkaa näkyä myös pikkuvauvojen ja sikiöiden terveydentilassa.

"Monet vauvat kärsivät syntyessään anemiasta. He ovat perineet sen äideiltään, jotka eivät saa riittävästi ravintoa raskausaikana", tohtori Salah al-Rantisi sanoo. Hän johtaa naisten terveyden osastoa palestiinalaishallinnon terveysministeriössä.

Al-Rantisi on myös gazalaisen Nasserin sairaalan naisten osaston johtaja. Osastolla syntyy joka päivä 30-40 lasta, joista monilla on anemia. Al-Rantisin mukaan ennen laskettua aikaa syntyviä, huomattavan alipainoisina vauvoja on Gazan sairaaloissa yhä enemmän.

 

Kolme keskenmenoa

Anwaar Abu Dagga, 30, on saanut kolme keskenmenoa. Sikiöt olivat epämuodostuneita äidin heikon ravitsemuksen ja lääkkeiden puutteen vuoksi, tohtori al-Rantisi kertoo. Viime keskenmenon koittaessa Abu Dagga ei ehtinyt sairaalaan ajoissa, koska ei löytänyt kyytiä.

Gazan kaista on köyhempi ja tiukemmin Israelin valvoma kuin Jordanjoen länsiranta. Israel kiristi Gazan saarron äärimmilleen viime kesänä, kun islamilainen Hamas otti alueen hallintaansa.

Kuitenkin myös Länsirannalta on raportoitu, että naiset ovat kulkurajoitusten vuoksi joutuneet synnyttämään Israelin valvontapisteillä.

Palestiinalaisten terveysministeriön mukaan Gazan kaistalla syntyy joka kuukausi 9 000 - 10 000 lasta. Tuhannesta vauvasta 28 menehtyy aliravitsemuksen, anemian tai muiden köyhyyteen liittyvien syiden vuoksi. Ministeriöllä ei ole tilastoja eloonjääneiden lasten aliravitsemuksesta.

"Monet raskaana olevat naiset tarvitsisivat lääkkeitä, joita ei Gazassa ole saatavilla. Ja vaikka olisikin, useimmilla perheillä ei olisi niihin varaa", tohtori al-Rantisi sanoo.

 

Köyhyydestä seuraa anemiaa

Maailmanpankin mukaan Gazan köyhyysaste on noin 67 prosenttia ja viime vuoden talouskasvu oli nolla prosenttia.

Köyhyydestä seuraa anemiaa. Palestiinan pakolaisista huolehtiva YK-järjestö Unrwa sanoo, että vuonna 2002 gazalaisista 19 prosenttia kärsi anemiasta, mutta nyt osuus on noussut 76 prosenttiin.

Tahani Safi, 29, makaa Gazan suurimmassa sairaalassa al-Shifassa odottamassa keisarinleikkausta. Hän kärsii aliravitsemuksesta, korkeasta verenpaineesta, diabeteksesta ja lapsiveden vähyydestä. Lääkäreiden mukaan Safin kaltaisia äitejä on yhä enemmän.

Palestiinalaisten terveysministeriö arvioi toukokuussa, että 146 gazalaista on kuollut Israelin saarron ja siitä johtuvan lääkkeiden puutteen ja terveydenhuoltojärjestelmän heikentymisen seurauksena.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia