Gatesin säätiö: Vessa keksittävä uudelleen | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Gatesin säätiö: Vessa keksittävä uudelleen

Jätökset tuhkaksi muuttava vessa on yksi Bill ja Melinda Gatesin säätiön uusista ideoista kehitysmaiden sanitaatio-ongelmien ratkomiseksi.

Miljardööri Bill Gatesin perustama Bill ja Melinda Gatesin säätiö aikoo käyttää 42 miljoonaa dollaria uudenlaisten vessojen kehittämiseen kehitysmaissa, kertoo SciDev.net-sivusto.

Järjestön globaalin kehityksen johtaja Sylvia Mathews Burwell muistutti viime viikolla pidetyssä Afrikan sanitaatio- ja hygieniakonferenssissa, että Saharan eteläpuolisessa Afrikassa on väestönkasvun vuoksi enemmän vessattomia ihmisiä kuin koskaan, vaikka alueelle on pumpattu rahaa miljardeittain.

"Maapallon arvokkaiden vesivarojen käyttö huuhtelemiseen ja ihmisten jätteiden kuljetukseen ei ole järkevä tai kestävä ratkaisu. Lisäksi se on myös liian kallis suurelle osalle maailmaa", Burwell totesi.

Gatesin säätiö on koonnut ideoita yli 20 yliopistolta uudenlaisten vessojen kehittämiseksi. Esimerkiksi eteläafrikkalainen Kwazulu Natalin yliopisto kehittää yhteisövessaa, joka muuttaa jätteen puhtaaksi vedeksi ja energiaksi. Yksi säätiölle annetuista ideoista on myös vessa, joka muuttaa jätökset tuhkaksi.

Ongelmana on, miten saada teknologia konkreettisesti käyttöön. Esimerkiksi YK:n vesi- ja sanitaatioasioiden erikoisraportoija Catarina de Albuquerque on muistuttanut, ettei pelkkä uusi teknologia riitä sanitaatio- ja vesikriisin taltuttamiseen. Hänen mukaansa myös esimerkiksi tietoisuuden lisääminen on tärkeää sanitaation lisäämisen kannalta.

Burwellin mukaan Gatesin säätiö aikoo myös kouluttaa ihmisiä käyttämään vessoja.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia