Gangnam Gaza Style kertoo saarrosta | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Gangnam Gaza Style kertoo saarrosta

Palestiinalaiset kuvasivat karun tanssivideon elinoloistaan, kirjoittaa Eva Bartlett.

(IPS) -- Gangnam Gaza Style -musiikkivideo on kuvattu kännykkäkameralla saarretulla Gazan palestiinalaisalueella. Sen huumori on mustempaa kuin suositun eteläkorealaisen esikuvansa.

"Halusimme kertoa maailmalle mahdottomista elinoloistamme. Lentokenttämme on tuhottu, kalastajia ei päästetä merelle, puolet väestä on vailla työtä, polttoainepulan vuoksi kuljemme aaseilla ja rajan alitamme tunnelissa", Mohannad Barakat, 30, listaa.

Hän kuuluu viiden miehen ja kahden pikkupojan ryhmään, joka valmisti tanssivideon Youtubeen. Mustiin vaatteisiin, aurinkolaseihin ja palestiinalaishuiveihin verhoutunut joukko yhdistää eteläkorealaisen PSY-räppärin liikehdintää arabien perinteiseen dabke-tanssiin.

Barakatin mukaan video kuvattiin kahdessa viikossa ja siihen upposi 75 euroa, "pääasiassa taksi- ja puhelinkuluihin."

Pommitus vei kodin

Toinen videon pikkupojista on kymmenvuotias Wassim Abu Shabaan. Hän kuuluu tuhansiin gazalaisiin, jotka ovat menettäneet kotinsa Israelin hyökkäyksissä neljän viime vuoden aikana.

"Koko talo tuhoutui ja muu sen mukana: tietokone, minun huoneeni, perheen vaatteet ja kaikki", poika kuvaa Israelin ilmapommitusta vuonna 2009.

Barakat kertoo, että palestiinalaislapset pystyvät pelkän äänen perusteella erottamaan toisistaan F15- ja F16-hävittäjät. Sama pätee tiedustelulennokkeihin ja ohjuksilla varustettuihin.

Gazan 1,7 miljoonasta asukkaasta puolet on lapsia. Vuonna 2009 tehty tutkimus paljasti, että heistä 91 prosenttia kärsi traumanjälkeisestä stressireaktiosta.

Alle viisivuotiasta lapsista joka kymmenes potee kroonista aliravitsemusta, ja anemia on yleinen odottavilla äideillä, Medical Aid for Palestinians raportoi.

Kaikesta on pulaa

Viime marraskuussa Israel pommitti muun muassa Gazan stadionia. Gangnam Gaza -videolle on tallennettu urheilukeskuksen nykyinen alennustila.

Infrastruktuuri ja sosiaalipalvelut ovat heikossa jamassa. Sairaaloilla on jatkuva pula välttämättömistä lääkkeistä ja tarvikkeista. Koulua käydään kahdessa tai jopa kolmessa vuorossa.

Gazan jätevedet lasketaan mereen eikä juomavesi vastaa terveysnormeja. Israel pommitti vuonna 2006 Gazan ainoaa voimalaitosta. Sähköä jaetaan kahdeksan tunnin välein.

Israelin puskurivyöhyke on eristänyt gazalaiset kolmasosasta viljelymaitaan. Alueen vienti oli viime vuonna alle kolme prosenttia vuoden 2006 tasosta.

"Saarto ja Israelin sotatoimet Gazaa vastaan ovat vaikuttaneet meihin kaikkiin. Olosuhteet ovat aiheuttaneet jokaiselle psyykkisiä ongelmia. Lisäksi noin 5 000 palestiinalaista on poliittisin perustein vangittuna Israelissa", Barakat tiivistää.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia