Gaddafin kuolema ei päätä Libyan ongelmia | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Gaddafin kuolema ei päätä Libyan ongelmia

Gaddafin kuolema lopetti erään luvun maan historiassa, mutta ei koko tarinaa.

Gaddafin kuolema lopetti erään luvun maan historiassa, mutta ei koko tarinaa.

Muammar Gaddafin hallinnon jättämä sorron ja kidutuksen perintö ei tule häviämään ennen kuin menneisyys on kunnolla selvitetty ja ihmisoikeudet on sulautettu Libyan uusiin instituutioihin, sanoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty International.

"Eversti al-Gaddafin kuoleman ei tulisi estää hänen uhrejaan Libyassa saamasta oikeutta", järjestön vanhempi johtaja Claudio Cordone sanoi ja vaati ihmisoikeusloukkauksista syytettyjä oikeuden eteen.

Ihmisoikeusjärjestö vaatii uuden hallinnon sanoutuvan täysin irti sorron kulttuurista ja aloittavan ihmisoikeusreformit maassa. Järjestö perää myös puolueetonta tutkimusta siitä, kuoliko Gaddafi taistelussa vangitsemisen yhteydessä, vai vangitsemisensa jälkeen.

Järjestö on aiemmin varoittanut maan uhkaavan luisua takaisin menneisyyteen, ellei väliaikaishallinto kitke yhä jatkuvia mielivaltaisia pidätyksiä ja vankien pahoinpitelyjä.

Näytöksen loputtua

Kansannousun aikana miehensä menettänyt libyalainen Sahar Halab kertoo global.finland -sivustolla Gaddafin ajan olleen yhtä suurta teatteria. Hallitsija yritti luoda kuvaa vauraasta maasta köyhyyden rehottaessa, ulkomaailman medialle tahdottiin näyttää vain palasia todellisuudesta, eikä kansalaisaktivismi ollut hyväksyttyä.

Halabin mielestä libyalaiset alkavat vasta nyt ymmärtää, miten kieroutunutta elämä Muammar Gaddafin Libyassa todella oli.

Perheen suunnitelmat muuttaa Yhdysvaltoihin kaatuivat kun mies kuoli kadulle Gaddafin joukkojen ampumana, mutta nyt Halab tahtoo osallistua uuden Libyan rakentamiseen. "Kyse ei ole jälleenrakennuksesta, vaan kaikki on rakennettava alusta asti." 

Vaikka tilanne on yhä sekava, Halab uskoo maansa olevan toimintakykyinen jo muutaman vuoden päästä. "Libyalaiset naiset ovat vahvoja, ja nyt kun olemme vapaita, meitä ei pysäytä mikään", hän sanoo.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia