Gaddafin konsensuspolitiikka ajoi karille | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Gaddafin konsensuspolitiikka ajoi karille

Muammar Gaddafin energiatuloilla ostettu uskollisten heimojen tuki ajaa nyt maata kohti sisällissotaa, Liisa Liimatainen kirjoittaa.

Libyassa syntyneiden mielenosoitusten taustalla on aivan toisenlainen yhteiskunnallinen tilanne kuin Tunisiassa ja Egyptissä, Liisa Liimatainen kirjoittaa Fifi-verkkolehdessä.

Libya on ennen kaikkea maa, jossa heimoilla ja klaaneilla on hyvin tärkeä asema politiikassa ja jossa pääministeri Muammar Gaddafin politiikka on perustunut öljystä ja kaasusta syntyvän vaurauden jakamiseen kansalle.

Gaddafi on kuitenkin suosinut ennen kaikkea hänelle uskollisia heimoja. Koska Libyan itäinen osa, Kyrenaika ei ole koskaan ollut kovin innostunut Gaddafista, alueen kansa on saanut vähemmän öljytulojen mannaa.

Nyt itäisten osien tyytymättömyys on räjähtänyt naapurimaiden kapinoiden ja esimerkin myötä ja on levinnyt muihin Libyan osiin. Nuoren polven tyytymättömyys ja yleinen kyllästyminen diktatuuriin ja Gaddafin henkilökohtaiseen valtaan on laajentanut kapinaa.

Tällä hetkellä onkin kysymys Libyan koossa pysymisestä ja sisällissodasta. Itäisissä osissa mielenosoittajien toiminta ja sinne lähetettyjen turvallisuusjoukkojen väkivalta on saanut armeijankin luopumaan vastarinnasta. Kyreneikassa kapinallisilla on jo tankkeja ja raskaita aseita.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia