Filippiiniläiset lääkäritkin lähtevät hoitajiksi ulkomaille | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Filippiiniläiset lääkäritkin lähtevät hoitajiksi ulkomaille

80 miljoonan asukkaan Filippiinit on maailman johtava sairaanhoitajien viejä. Nykyisin lähtijöiden joukkoon liittyy yhä useammin myös lääkäreitä. Vierastyöläisten asioita ajava filippiiniläinen järjestö arvioi viime vuonna, että noin 4 000 lääkäriä oli jo hankkinut sairaanhoitajan pätevyyden ja lähtenyt maasta.

"Miksi minua syytetään itsekkyydestä, epäisänmaallisuudesta ja ahneudesta samalla, kun muita ulkomaille töihin lähteneitä maanmiehiä kehutaan sankareiksi", ihmettelee filippiiniläinen lääkäri, joka pestautui sairaanhoitajaksi Kanadaan.

Hän johti aiemmin sairaalan ensiapuosastoa pääkaupungin Manilan lipeillä, mutta muutti Kanadaan viime elokuussa. "Halusin vain paremman elämän ja mahdollisuuden auttaa ihmisiä", hän selittää.

Ilmiö ei ole harvinainen 80 miljoonan asukkaan Filippiineillä, joka on muutenkin maailman johtava sairaanhoitajien viejä. Nykyisin lähtijöiden joukkoon liittyy yhä useammin myös lääkäreitä.

Vuoden 2002 tilaston mukaan Filippiineiltä lähti 13 000 terveydenhuollon ammattilaista, joista 93 prosenttia pestautui sairaanhoitajiksi. Kohdemaita on yli 30, kärjessään Britannia, Kuwait ja Yhdysvallat.

Manilassa toimivan Filippiinien yliopiston varakansleri Jaime Galvez-Tan selittää, että hoitajille on kova kysyntä monissa teollisuusmaissa, joissa väestö ikääntyy vauhdilla. Tarjotut palkka- ja muut edut ovat filippiiniläisille houkuttelevia.

Hänen mukaansa filippiiniläisten sairaanhoitajien hyvä koulutus taas tekee heistä kilpailukykyisiä maailmanmarkkinoilla. Lähtöhaluja lisäävät kotimaan taloudellinen ja poliittinen epävakaus sekä hallituksen politiikka. Se suosii työvoiman vientiä, sillä useimmat ulkomailla ahkeroivat lähettävät jatkuvasti rahaa kotiin.

Vierastyöläisten asioita ajava filippiiniläinen järjestö arvioi viime vuonna, että noin 4 000 lääkäriä oli jo hankkinut sairaanhoitajan pätevyyden ja lähtenyt maasta. Oppilaitokset ovat räätälöineet tarkoitukseen oman opetusohjelman, johon pyrkii koko ajan enemmän lääkäreitä.

Galvez-Tan myöntää, ettei Filippiinit pysty ikinä kilpailemaan teollisuusmaiden tarjoamien palkkojen ja työehtojen kanssa. Silti hän vaatii hallitukselta toimia tämän "terveydelle vaarallisen kehityssuunnan" pysäyttämiseksi.

(Inter Press Service)

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia