Filippiinien katulapset opettelevat säästämään | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Filippiinien katulapset opettelevat säästämään

Cenen, 17, jätti peruskoulun kesken ja
ansaitsee elantonsa kuljettamalla sivuvaunullista moottoripyörää
Filippiinien pääkaupungin Manilan vilkkaassa liikekeskuksessa. Viime
aikoina hän on alkanut säästää rahaa talouskurssin innoittamana.

Cenen, 17, jätti peruskoulun kesken ja ansaitsee elantonsa kuljettamalla sivuvaunullista moottoripyörää Filippiinien pääkaupungin Manilan vilkkaassa liikekeskuksessa. Viime aikoina hän on alkanut säästää rahaa.

Cenen ei asu enää kotona, vaan on liittynyt Manilan arviolta 85 000 katulapsen armeijaan. Tuloistaan poika maksaa moottoripyörän vuokran ja ostaa ruoan, mutta jotain jää myös laitettavaksi sivuun.

Cenenin haaveilee omasta moottoripyörästä, kouluun paluuta hän ei harkitse.

JR:ksi esittäytyvä ikätoveri sen sijaan säästää voidakseen palata kesken jääneeseen lukioon ja "ja että olisi jotain tulevaisuuden varalle."


Talouskurssi opettaa säästämään


Pojat osallistuvat Childhope-järjestön talouskurssille. Siellä opetetaan kaduilla eläville lapsille rahan arvoa ja neuvotaan säästämään pahan päivän varalle.

"Katulapset eivät välttämättä ole perillä maailman talouskriisistä, mutta he tuntevat taatusti nahoissaan ruoan ja muiden perustarvikkeiden hinnannousun", hanketta vetävä Darwin Anolin sanoo.

Hänen mukaansa kriisi vaikeutti monen lapsen säästöyrityksiä Manilassa viime vuonna.

Childhopen säästöohjelma alkoi 1997, ja siihen on osallistunut lähes sata lasta. Tällä hetkellä mukana on 50 säästäjää, jotka tallettavat keskimäärin 30 eurosenttiä päivässä.

Osa katulapsista hankkii leipänsä puikkelehtimalla liikenteen seassa kauppaamassa tupakkaa, makeisia ja pikkutavaraa. Toiset myyvät kukkia kirkon edustalla tai tarjoutuvat vartioimaan parkkeerattuja autoja.

Yleisimmän tulonlähteen tarjoaa kuitenkin jätteiden kierrätys.


Säästöistä palkkio


Ruoka nielee valtaosan katulasten ansioista, mutta loppu lipsahtaa helposti paheisiin, kuten uhkapeliin, alkoholiin ja liimanhaisteluun.

Childhope paimentaa lapsia välttämään paheita ja säästämään rahat.

Kampanjan kohteena olivat aluksi 14-18-vuotiaat, mutta nuorempien kiinnostuksen herättyä ikäraja laskettiin 12 vuoteen.

Järjestöllä on kullekin lapselle oma säästötili, jonne alueohjaaja tallettaa hänen roponsa päivän päätteeksi. Hän myös opettaa lapsille lukutaitoa sekä perusarvoja ja lasten oikeuksia.

Parhaat säästäjät palkitaan viikoittain vaatteilla ja muilla tarvikkeilla.

Rahaa nostaakseen lasten tulee esittää kirjallisesti tarvittava summa ja sen käyttötarkoitus.

"On hyvä että voimme tallettaa rahamme turvalliseen paikkaan", Cenen kiittää.


Suunta elämälle


Citibankin selvitys vuodelta 2008 osoitti, että alle viisi prosenttia Filippiinien nuorista säästi säännöllisesti.

Childhope järjestää katulapsille myös kolutusta muun muassa ravintola-alan ammatteihin. Yksi kurssin käyneistä tytöistä on jo saanut pystyy oman hampurilaiskojun, Anolin kertoo.

Säästämisen ohessa lapset oppivat hänen mukaansa asettamaan tavoitteita elämälleen.

Pankit hyljeksivät köyhiä


Säästäminen oikeaan pankkiin on vaikeaa köyhille aikuisillekin Filippiineillä.

"Pankkiin meno hävettää monia, koska heiltä saatetaan evätä sisäänpääsy huonojen vaatteiden vuoksi", kertoo Norman Franklin Agustin, joka johtaa kansalaisjärjestön mikroluotto- ja säästöohjelmaa Manilan köyhillä alueilla.

Lingap Pangkabataan -järjestölle kelpaavat kaikki tallettajat, joilta liikenee säästöön keskimäärin 15 eurosenttiä päivässä. Viime vuonna moni tosin joutui verottamaan säästöjään hintojen nousun vuoksi.

Lingapin mikrolainat tulevat tarpeeseen köyhille, joilla ei ole asiaa pankkien luottotiskeille tulojen pienuuden tai epäsäännöllisyyden vuoksi.

Agustinin mukaan manilalaiset tuovat säästönsä kernaasti järjestöpankkiin, koska kotoisista kätköistä ne päätyvät helposti suosittuun bingopeliin tai muihin turhuuksiin.

Lingapin säästäjinä on nyt pääasiassa perheitä ja opiskelijoita, mutta sekin suunnittelee katulasten ottamista mukaan. 

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia