Filippiineillä jätteet kelpaavat koulumaksuksi | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Filippiineillä jätteet kelpaavat koulumaksuksi

Filippiiniläinen yksityiskoulu hyväksyy rahan ohella maksuksi myös lasten keräämät, kierrätykseen kelpaavat jätteet.

Filippiiniläinen yksityiskoulu hyväksyy rahan ohella maksuksi myös lasten keräämät, kierrätykseen kelpaavat jätteet.

Useimmat tuovat keräykseen vain omat kotitalousjätteensä, mutta jotkut ovat perustaneet naapurustoonsa kierrätyspisteitä, joista rahtaavat jätettä kouluun", Cavite Instituten rehtori Corrine Realica kertoo.

45 kilometriä Manilasta etelään sijaitsevan koulun 852 oppilasta voivat käyttää kierrätystulot joko omaan koulumaksuun tai toisten oppilaiden hyväksi.

Myös opettajat, vanhemmat sekä hyväntahtoiset sivulliset kuskaavat kartonkia, paperia, muovia ja muuta koulun viereiseen keräyspisteeseen, jossa tavarat punnitaan ja kirjataan. Kuparikaapelista saa 2,5 euroa kilolta, vaaleasta paperista 10 senttiä.

Ahkerimmat opiskelijat ovat saavuttaneet noin neljänneksen alennuksen 500 euron vuosimaksusta. Caviten yksityiskoulussa luokkakoko on enintään 30, kun se Filippiinien julkisissa kouluissa voi olla jopa yli 70.

Eri puolilla Filippiinejä on vuodesta 2002 rahoitettu koulutusta monenlaisilla jätteenkeräysprojekteilla. Kierrätystuloilla on haalittu kasaan opettajien palkkoja sekä hankittu oppimateriaaleja.

"Tähän mennessä on saatu talteen yli 300 tonnia kierrätykseen kelpaavaa jätettä, joka olisi muuten päätynyt jokiin, kanaaleihin ja maanteiden varsille", kierrätysprojekteja koordinoiva Elin Mondejar kertoo.

 

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia