Europarlamentti suitsimassa veronkiertoa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Europarlamentti suitsimassa veronkiertoa

EU:n kehitysyhteistyövaliokunnan mukaan veronkierron estäiseksi tehdyt sopimukset ovat vain vahvistaneet veroparatiiseja.

Michal Sänger / cc 2.0

Euroopan parlamentin kehitysyhteistyövaliokunta on äänestänyt mietinnöstä, joka peräänkuuluttaa kehitysmaille reilumpaa veropolitiikkaa ja veroparatiisien suitsimista. Valiokunnan mukaan veronkierron estämiseksi solmitut kahdenväliset tiedonvaihtosopimukset eivät ole toimineet toivotusti, vaan tekevät veroparatiiseista entistäkin houkuttelevampia, Kehitysyhteistyön palvelukeskuksen Esa Salminen kirjoittaa.

Raportin mukaan reilut verotusjärjestelmät kehitysmaissa ovat elinehto köyhyyden vähentämiselle, hyvälle hallinnolle ja valtioiden rakentamiselle. Jos mietintö hyväksytään Euroopan parlamentin täysistunnossa myöhemmin tänä keväänä, se saattaakin ohjata Euroopan unionin kehityspolitiikkaa kehitysmaiden verojärjestelmien kehittämiseen.

Salmisen haastattelema europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen osallistui mietinnön kommentointiin. Yksi Pietikäisen läpimenneistä lisäyksistä mietintöön on yritysten velvollisuus raportoida myös tytäryhtiöidensä rahaliikenteestä kehitysmaissa. Pietikäisen mukaan lisäys auttaa näkemään suoraan, miten kehitysmaissa toimitaan, mikä puolestaan estää veronkierron mahdollisuuksia.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia