Eurooppalaisilla synkät taloudelliset odotukset tästä vuodesta | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Eurooppalaisilla synkät taloudelliset odotukset tästä vuodesta

Keskimäärin vain joka kahdeksas kansainväliseen kyselyyn osallistunut eurooppalainen uskoo kotimaansa taloudellisen tilanteen paranevan vuoden 2014 aikana.

Eurooppalaisten odotukset alkaneesta vuodesta ovat huomattavasti synkemmät kuin muualla maailmassa, käy ilmi WIN/Gallup Internationalin 65 valtiossa ympäri maailman toteutetusta kyselytutkimuksesta.

Keskimäärin eurooppalaisista vain reilu neljännes kertoi uskovansa vuodesta 2014 tulevan omalla kohdallaan edellistä parempi, kun keskimäärin maailmassa tätä mieltä oli lähes puolet. Entistä huonompaan suuntaan asioiden uskoi menevän joka neljäs.

Kyselyn perusteella usko talouden näkymiin oli heikolla tolalla eurooppalaisten keskuudessa. Vain joka kahdeksas uskoi kotimaansa taloudellisen tilan paranevan tänä vuonna, kun taas lisää taloudellisia vaikeuksia odotti jopa 41 prosenttia.

Toiveet olivat kaikkein matalimmalla talouskriisistä voimakkaasti kärsineissä Kreikassa ja Portugalissa, joissa yli puolet vastaajista arveli alkavan vuoden olevan edellistä huonompi ja 70 prosenttia odotti talousvaikeuksien vain lisääntyvän. Kummassakin maassa vain joka kolmas ilmoitti tuntevansa itsensä onnelliseksi, kun Euroopan maissa keskimäärin näin koki yli puolet.

Suomalaisista vastaajista reilu kolmannes odotti vuodesta tulevan edellistä parempi ja joka viides uskoi asioiden menevän huonompaan suuntaan. Maan talouden uskoi kehittyvän parempaan suuntaan joka viidennes ja joka kolmas arveli lisää talousvaikeuksia olevan tulossa. Suomalaiset olivat kyselyn perusteella Euroopan onnellisimpia, sillä näin kertoi kokevansa 78 vastaajista.

Syksyn 2013 aikana toteutetussa tutkimuksessa oli mukana kaikkiaan 27 Euroopan maata, joista Tanskaa ja Itävaltaa lukuun ottamatta jokaisessa otos oli vähintään tuhat.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia