Euroopan ihmisoikeusjärjestöt yhteistyössä pakolaisten kokoamisleirejä vastaan | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Euroopan ihmisoikeusjärjestöt yhteistyössä pakolaisten kokoamisleirejä vastaan

Ehdotukset Eurooppaan pyrkivien pakolaisten kokoamisesta leireihin maanosan rajojen ulkopuolelle ovat herättäneet kansalaisjärjestöt vastatoimiin. Eurooppalaisten ihmisoikeusjärjestöjen yhteiselin on aloittanut leirejä vastustavan nimenkeräyksen, joka jatkuu marraskuun 5. päivä Brysselissä pidettävään EU-huippukokoukseen asti.

Ehdotukset Eurooppaan pyrkivien pakolaisten kokoamisesta leireihin maanosan rajojen ulkopuolelle ovat herättäneet kansalaisjärjestöt vastatoimiin.

"Kokoamisleireistä" puhutaan seuraavan kerran Euroopan unionin huippukokouksessa 5. marraskuuta Brysselissä.

Italian, Britannian ja Saksan hallitukset vetoavat siihen, että perustamalla leirejä Pohjois-Afrikkaan pelastettaisiin tuhansien matkalla menehtyvien turvapaikanhakijoiden henki. Samalla seulottaisiin todelliset turvan tarvitsijat taloudellisista pakolaisista.

Eurooppalaisten ihmisoikeusjärjestöjen yhteiselin (FIDH-AE) vetoaa eurooppalaisiin päättäjiin, jotta leirihankkeesta luovuttaisiin.

"On kyynistä oikeuttaa Pohjois-Afrikan leirit tuhansien pakolaisten hengissä pitämisellä", FIDH-AE:n puheenjohtaja Dan Van Raemdonck sanoo. Hän ei usko, että leirit estäisivät ihmisiä riskeeraamasta henkeään pyrkimällä Välimeren yli.

Hänen mielestään leirihankkeessa on kyse poliittisen turvapaikkaoikeuden heikentämisestä ja kovenevasta pakolaispolitiikasta.

FIDH-AE on aloittanut leirejä vastustavan nimenkeräyksen, joka jatkuu marraskuun EU-huippukokoukseen asti.

Myös EU-parlamentin liberaalit ja vihreät vastustavat jyrkästi turvapaikka-anomusten käsittelyä kolmansissa maissa.

Vihreiden ryhmän johtaja Daniel Cohn-Bendit sanoo lausunnossaan, että turvapaikanhakijoilta estettäisiin pääsy unionin alueelle ja hakumenettelyyn, johon Geneven sopimus vuodelta 1951 takaa oikeuden.

Leirihankkeeseen torjuvasti suhtautuvat Ranska ja Belgia taas muistuttavat, että on vaikea anoa laillisesti turvapaikkaa jostakin EU-maasta, jos oleskelee Libyassa, joka ei kuulu Geneven pakolaissopimuksen allekirjoittajiin.

EU:n väistyvä oikeus- ja sisäasiainkomissaari Antonio Vitorino on korostanut avointa suhtautumista esityksiin, mutta edellyttänyt, että kolmannet maat liittyvät pakolaissopimukseen ja että EU viimeistelee yhtenäisen turvapaikkajärjestelmän.

Asiantuntijoiden mukaan se ei tapahdu ennen vuotta 2010.

Ajatuksen pakolaisten kokoamisleireistä heitti ensiksi Britannian pääministeri Tony Blair EU:n Thessalonikin huippukokouksessa 2003. Esitys torjuttiin, mutta tänä syksynä Saksan sisäministeri Otto Schily nosti sen taas esille.

Ihmisoikeusjärjestöt pelkäävät, että marraskuun alussa aloittava uusi EU:n komissio tarttuu hankkeeseen, sillä sen puheenjohtajaksi nimitetty José Manuel Barroso kiristi pääministerikaudellaan Portugalin turvapaikkasääntöjä.

Vitorinon seuraajaksi kaavailtu italialainen Rocco Buttiglione kannattaa myös tiukkaa rajavalvontaa ja Afrikan leirejä. Hänen nimittämisensä komissaariksi on tosin arveluttanut europarlamenttia muutenkin muun muassa naisten asemaa ja homoseksuaaleja koskevien näkemysten vuoksi.

Ranskalaisen Gisti-järjestön edustaja Claire Rodier muistuttaa, että Pohjois-Ranskassa toiminut Sangatten pakolaisleiri oli oiva esimerkki siitä, etteivät aidatutkaan karsinat estä pakolaisia pyrkimästä kohteeseensa.

Sangatte suljettiin joulukuussa 2002, koska sieltä siirtyi väkeä laittomasti Britanniaan.

YK:n pakolaisvirasto UNHCR vastustaa EU:n suunnitelmia, sillä leirit heikentäisivät pakolaisten oikeutta turvapaikkaan ja suojeluun, järjestön Brysselin tiedottaja Diederik Kramers sanoo.

"Noita oikeuksia loukataan riittävästi jo nykyiselläänkin. Italian viranomaiset ovat lennättäneet ainakin muualta kuin Afrikasta tulleita ihmisiä välittömästi takaisin lähtömaahansa. Se loukkaa pakolaissopimusta, jonka Italia on hyväksynyt", hän kertoo.

Kramersille ei ole selvinnyt, aikooko EU kerätä Afrikan leireille vain kiinni otettuja venepakolaisia vai myös Afrikan mantereelta saapuvia. Hänen mielestään merentakaisia pakolaisleirejä ei voi perustaa rikkomatta kansainvälisiä sopimuksia.

EU-komissio myönsi lokakuussa miljoona euroa turvapaikkajärjestelmän parantamiseen viidessä Pohjois-Afrikan maassa, Libyassa, Marokossa, Tunisiassa, Algeriassa ja Mauritaniassa.

Kramersin mukaan kyse on UNHCR:n hankkeesta, jolla nykyisistä pakolaisten läpikulkumaista kehitetään turvapaikkamaita.

"Tarkoituksena on, että Afrikka voi tehdä pakolaisten hyväksi muutakin kuin rakentaa telttaleirejä, ja että ajan mittaan turvapaikkoja löytyy nykyistä enemmän teollisuusmaiden ulkopuolelta", Kramers selittää.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia