Eurokriisi heijastuu kehitysmaihin | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Eurokriisi heijastuu kehitysmaihin

Kehitysmaiden kannattaa valmistautua uusiin talousongelmiin vielä, kun se on mahdollista, kehottaa Maailmanpankki.

Vuoden 2008 finanssikriisin vaikutuksista kärsivä maailmantalous kasvaa vuonna 2012 vain noin 2,5 prosenttia, ennustaa Maailmanpankki vuosikatsauksessaan.

Euroopan elokuussa 2011 pahentunut velkakriisi sattuu samaan aikaan monien suurten kehitysmaiden kasvun hidastumisen kanssa. Maailmanpankki onkin joutunut laskemaan maailmantalouden kasvuennusteitaan.

Rikkaissa maissa kasvuennuste on nyt vain 1,4 prosenttia, kun se kesäkuussa 2011 oli 2,7 prosenttia. Euroalueen talouden puolestaan ennustetaan supistuvan 0,3 prosentilla.

Euroalueen velkakriisistä johtuva riskien välttely on levinnyt rikkaiden maiden lisäksi myös kehitysmaihin, Maailmanpankki arvioi. Kehitysmaiden talous kasvaa sen mukaan tänä vuonna 5,4 prosenttia, toiseksi vähiten kymmeneen vuoteen. Myös kehitysmaiden valtionvelka on kasvanut, pääomavirrat heikentyneet ja osakemarkkinat menettäneet arvoaan.

Maailmanpankin mukaan kehitysmaiden pitääkin varautua uusiin riskeihin vielä, kun siihen on mahdollista. Sen mukaan kehitysmaiden kannattaa arvioida haavoittuvuuttaan, paikata etukäteen budjettivajettaan, käyttää rahaa sosiaalisiin turvaverkkoihin sekä infrastruktuuriin ja stressitestata pankkejaan.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia