EU:n sokeripäätös kova kolaus Mauritiukselle | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

EU:n sokeripäätös kova kolaus Mauritiukselle

Euroopan unionin päätös leikata raakasokerin tuottajahintoja on kova kolaus Intian valtameressä sijaitsevalle Mauritiukselle, joka on ansainnut sokerilla 17 prosenttia vientituloistaan. EU:ta on arvosteltu liian kovien hintojen maksamisesta omille ja entisten siirtomaiden sokerintuottajille, ja se aikoo nyt leikata hintoja 39 prosenttia tulevien neljän vuoden aikana.

Euroopan unionin päätös leikata raakasokerin tuottajahintoja on kova kolaus Intian valtameressä sijaitsevalle Mauritiukselle, joka on ansainnut sokerilla 17 prosenttia vientituloistaan.

Maailman kauppajärjestö WTO on tuominnut EU:n siitä, että se maksaa omilleen ja vanhojen siirtomaidensa (ACP-maat) sokerintuottajille ylihintaa. EU aikoo nyt leikata hintoja 39 prosenttia tulevien neljän vuoden aikana.

”Ehdotus ennustaa tuhoa meidän maillemme. Se vaarantaa toimeentulon sadoilta tuhansilta köyhiltä pienviljelijöiltä ja työntekijöiltä, joilla ei ole muita tulonlähteitä eikä mahdollisuutta viljellä kannattavasti muita tuotteita”, Mauritiuksen maatalousministeri Arvin Boolell sanoo. Hän toimii sokeria tuottavien ACP-maiden puhemiehenä.

ACP-maiden ja EU:n sokerikauppa perustuu vuonna 1975 solmittuun sopimukseen, jossa on mukana 19 Afrikan, Karibian ja Tyynenmeren valtiota. Kaupan vuotuinen määrä on 1,3 miljoonaa tonnia, josta Mauritius vie 500 000 tonnia.

ACP-maat yrittävät vielä vaikuttaa EU:n ratkaisuihin ennen WTO:n joulukuista huippukokousta.

Boolellin mukaan sokerisopimus on edistänyt merkittävästi Mauritiuksen kaltaisten maiden kehitystä, eikä siitä ole järkevää luopua nyt, kun rikkaat maat yrittävät esimerkiksi velkahelpotuksilla parantaa köyhien maiden oloja.

EU on luvannut korvata ACP-maiden menetyksiä, mutta tuottajamaat pitävät tarjottua 40 miljoonaa euroa huonona vitsinä. Sokerisopimus on taannut tuottajille vähintään kolme kertaa maailmanmarkkinahintoja paremman tuoton.

Mauritiuslainen sokerinviljelijä Judgutt Rampersad pitää alaa tuhoon tuomittuna, kun tuotantokustannukset nousevat ja hinnat laskevat. Noin 20 000 pienviljelijää joutuu hänen mukaansa myymään tilansa 1,2 miljoonan asukkaan saarella.

Mauritius laati 2001 strategiasuunnitelman sokerintuotannon kustannusten alentamiseksi. Useita tehtaita on jo suljettu ja 10 000 työntekijää siirretty vapaaehtoiselle eläkkeelle.

Sokeriruokojätettä käytetään nyt polttoaineena sähköntuotannossa, ja etanolin valmistus on aloitettu.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia