EU:n ruokajätteen määrä halutaan puolittaa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

EU:n ruokajätteen määrä halutaan puolittaa

Ympäristövaliokunta ehdottaa tavoitetta, joka puolittaisi ruokajätteen määrän vuoteen 2030 mennessä. Tavoite ei kuitenkaan olisi sitova.

EU:n ympäristövaliokunnan mepit hyväksyivät tällä viikolla ehdotuksen, jonka tarkoituksena on puolittaa EU:ssa syntyvän ruokajätteen määrä vuoteen 2030 mennessä.

Ehdotus liittyy Euroopan komission kiertotalouslainsäädäntöpakettiin, johon ympäristövaliokunta ehdotti muutoksia.

EU:ssa syntyy vuosittain noin 89 miljoonaa tonnia ruokajätettä vuodessa, eli noin 180 kiloa henkeä kohti. Ehdotuksen mukaan sitä pitäisi vähentää 30 prosenttia vuoteen 2025 mennessä ja 50 prosenttia vuoteen 2030 mennessä. Vertailuvuosi on 2014.

Ruokajätteen määrän vähentämistä on ajettu myös monissa ympäristökampanjoissa. Ympäristöaktivisteille on kuitenkin pettymys, että sääntelystä ei ehdoteta sitovaa, kertoo uutistoimisto Reuters.

Ympäristövaliokunta ehdotti myös kierrätettävän yhdyskuntajätteen osuuden nostamista 70 prosenttiin vuoteen 2030 mennessä ja kaatopaikkajätteen rajoittamista viiteen prosenttiin. Tällä hetkellä EU:n yhdyskuntajätteestä noin kolmannes menee kaatopaikalle. Esimerkiksi Kyproksella, Kroatiassa ja Kreikassa osuus on yli kolme neljäsosaa.

Ehdotuksista on määrä äänestää europarlamentin täysistunnossa maaliskuussa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia