EU:n maine kidutuksen vastustajana tahriintunut | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

EU:n maine kidutuksen vastustajana tahriintunut

EU-maiden yhteistyö Yhdysvaltain salaisen kidnappaus- ja kidutus
-ohjelman kanssa on vahingoittanut unionin pyrkimyksiä edistää
ihmisoikeuksia maailmassa.

EU-maiden yhteistyö Yhdysvaltain salaisen kidnappaus- ja kidutus -ohjelman kanssa on vahingoittanut yhteisön pyrkimyksiä edistää ihmisoikeuksia maailmassa. Näin sanotaan unionin sisäiseen käyttöön tarkoitetussa muistiossa, jonka IPS onnistui näkemään.

Vuonna 2001 EU ohjeisti sitä ulkomailla edustavia diplomaatteja ilmaisemaan paikallisille viranomaisille huolestuneisuutensa pidätettyjen huonosta kohtelusta. Unionin periaatteena on "taistella järjestelmällisesti kidutusta vastaan".

Tuoreessa muistiossa arvioidaan näiden tavoitteiden toteutumista. Muistion mukaan jotkin jäsenmaat ovat sotkeutuneet Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelun CIA:n niin sanottuun epätavalliseen luovutusjärjestelmään.

Muistio vaatii unionia kunnioittamaan ihmisoikeuksia myös taistelussa terrorismia vastaan. Sen mukaan ulkomaalaisia ei saisi karkottaa maasta, jos heitä voi kotimaassaan uhata kidutus, vaino tai hengenvaara.

Britannian ulkoministeri David Miliband myönsi helmikuussa, että kaksi CIA:n kidnappaus- ja kidutusohjelman lentokonetta laskeutui brittien sotilastukikohtaan Diego Garcian saarelle Intian valtamerellä vuonna 2002.

Aiemmin Britannian hallitus oli järjestelmällisesti kiistänyt, että CIA:n koneet olisivat laskeutuneet sen maaperälle.

Myös monia muita EU-maita – kuten Saksaa, Ruotsia, Portugalia, Irlantia ja Italiaa – on syytetty CIA:n salaisten operaatioiden sallimisesta alueellaan.

EU:n komissio on moittinut Puolaa ja Romaniaa siitä, että ne eivät ole suostuneet vastaamaan syytöksiin maaperällään toimivista CIA:n salaisista pidätyskeskuksista.

Vuonna 2007 julkaistun Euroopan parlamentin raportin mukaan ainakin 1 245 CIA:n lentoa kävi Euroopan ilmatilassa tai pysähtyi sen lentokentillä vuosina 2001- 2005.

Raportin tekemiseen osallistuneen brittiläisen labour-poliitikon Claude Moraesin mukaan EU:n yhteistyö CIA:n kanssa on vienyt uskottavuutta yhteisön muille pitämiltä kidutuksen vastaisilta luennoilta.

Huhtikuun lopulla paljastui, että Britannian salainen palvelu MI5 oli ulkoistanut Britannian kansalaisen kidutuksen Pakistanin turvallisuuspalvelulle ISI:lle.

Useat Pakistanissa pidätetyt Britannian kansalaiset ovat kertoneet, että ISI:n agentit mukiloivat heitä kovakouraisesti ennen kuulusteluja, joista vastasivat ilmeisesti MI5:n miehet.

CIA:n toimiin perehtyneen ihmisoikeusjärjestö Reprieven tutkija Chloe Davis sanoo, että Euroopan maine ihmisoikeuksien puolustajana on tahriintunut.

"CIA:n koneiden on annettu lentää EU:n ilmatilassa tai tehdä välilaskuja sen maaperälle matkallaan kidnappaamaan 'haamuvankeja' ja luovuttamaan näitä kidutettaviksi salaisiin vankiloihin esimerkiksi Syyriaan, Jordaniaan ja Egyptiin", Davis muistuttaa.

Hänen mukaansa Euroopan maat ovat myös sallineet satojen ihmisten kuljetuksen aluevesiensä halki Guantánamo Bayhin laittomasti vangittaviksi ja kidutettaviksi.

Vuonna 2005 EU kielsi kidutukseen ja teloituksiin soveltuvien välineiden viennin, mutta ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin viime vuonna julkaistun raportin mukaan säännöissä on porsaanreikiä.

Esimerkiksi Kiinan poliisin käyttämiä "naulapatukoita" sekä Sri Lankan ja Intian teloituksiin käyttämiä hirttoköysiä oli yhä luvallista myydä.

Amnestyn raportin julkistamisen jälkeen Britannian hallitus on ryhtynyt toimiin naulapatukoiden viennin kieltämiseksi. Britannia yrittää myös yhdessä muiden EU-maiden hallitusten kanssa suitsia niiden kidutusvälineiden vientiä, joita ei suoraan mainita vuoden 2005 säännöissä.

Amnestyn mukaan Britanniassa tehtyjä hirttoköysiä on käytetty vankien teloituksiin Trinidad ja Tobagossa. Käsiraudoilla, joihin on kaiverrettu "Made in England", on kahlehdittu vankeja Guantánamo Bayn vankilan seiniin ja kattoihin.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia