EU:n kauppa- ja kehityspolitiikka kommentoitavina | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

EU:n kauppa- ja kehityspolitiikka kommentoitavina

Kansalaisyhteiskunta ja muut sidosryhmät voivat tuoda esille näkemyksiään kauppa- ja kehityspolitiikan suunnista.

EU:n komissio julkaisee tiedonannon EU:n kauppa- ja kehityspolitiikan suunnasta kuluvan vuoden lopulla. Tätä varten käynnistetään julkinen konsultaatio, jossa kansalaisyhteiskunta ja muut sidosryhmät voivat tuoda esille näkemyksiään. Kehys ry kokoaa järjestöjen kommentteja huhtikuussa aukeavaa kuulemista varten.

Tarkoituksena on tehdä selkeä suunnitelma siitä, miten EU voi ottaa kehitysmaat paremmin huomioon kauppapolitiikassaan. Komission mukaan kehitysmaat halutaan integroida tasavertaisiksi kumppaneiksi maailmankaupassa, jotta ne myös hyötyisivät enemmän kansainvälisestä kaupasta ja investoinneista. Samalla pyritään tukemaan kehitysmaiden vientiä kaupan säädöksiä muuttamalla.

Komission edellinen tiedonanto kauppapolitiikan kehitysvaikutuksista ilmestyi vuonna 2002. Globaali toimintaympäristö on kuitenkin muuttunut viime vuosina merkittävällä tavalla. Tulevassa tiedonannossa on määrä arvioida EU:n edistymistä tavoitteissaan vuoden 2002 jälkeen.

Tulevan tiedonannon taustalla vaikuttaa myös komission marraskuussa 2010 julkistama EU:n kehityspolitiikan tulevaisuutta käsittelevä Vihreä kirja.Suomalaisten kehitysyhteistyöjärjestöjen näkemyksen mukaan kyseessä on tekninen ja kapean näkökulman linjaus, jossa kehitys tarkoittaa ainoastaan kasvua. Ihmisoikeuksien, sukupuolten välisen tasa-arvon ja muiden inhimillisten arvojen edistäminen mainitaan lähinnä välineenä tukea taloudellista kehitystä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia