EU-maat hylkivät Libyan pakolaisia | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

EU-maat hylkivät Libyan pakolaisia

Amnesty Internationalin mukaan EU-maat ovat häpeällisesti epäonnistuneet Libyan rajoille jumiutuneiden pakolaisten auttamisessa.

Amnesty International syyttää EU-maita häpeällisestä epäonnistumisesta Libyan rajoille jumiutuneiden afrikkalaisten pakolaisten auttamisessa. Noin 5000 pakolaista elää edelleen Libyan ja Tunisian sekä Egyptin rajoille hätäisesti kyhätyissä telttaleireissä.

Ennen Libyan konfliktin puhkeamista maassa arvioitiin olleen 1,5 - 2,5 miljoonaa muiden maiden kansalaista, Amnesty toteaa. YK:n pakolaisjärjestö UNHCR arvioi, että Libyassa oli noin 8000 rekisteröityä pakolaista ja noin 3000 turvapaikanhakijaa, jotka olivat saapuneet Libyaan muun muassa Eritreasta, Etiopiasta, Irakista, Norsunluurannikolta, Somaliasta ja Sudanista.

Monet Libyaan aikaisemmin tulleet joutuivat toistamiseen pakenemaan taistelujen alta Libyan rajoille pystytetyille leireille. Pakolaisten ja turvapaikan hakijoiden lisäksi leireilla on tuhansia siirtotyöläisiä, kuten 65-vuotias Amina. Somaliasta kotoisin oleva Amina oli odottanut viimeiset kaksi vuotta pääsyä Yhdysvaltoihin, mutta taistelut sekä hänen entisen työnantajansa, tripolilaisen poliisin, aseelliset uhkailut ajoivat hänet perheensä kanssa maaliskuussa jälleen kerran pakolaisleirille.

Amnestyn mukaan pakolaisille palaaminen kotimaahansa ei ole mahdollista paluuseen liittyvien vainoamisriskien vuoksi. Myöskään paluu Libyaan ei ole mahdollista, sillä nykytilassa maa ei kykene suojelamaan pakolaisia.

Australia, Kanada ja Yhdysvallat ovat lupautuneet vastaanottamaan joitakin pakolaisia, mutta vain kahdeksan eurooppalaista maata on lupautunut ottamaan enintään 700 pakolaista.

"Nämä Libyan rajoille juuttuneet ihmiset ovat puun ja kuoren välissä", Nicholas Beger, Amnesty Internationalin Eurooppa-toimiston johtaja toteaa. "Nyt EU:n pitää kantaa vastuuta tästä kriisistä", Berger muistuttaa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia