EU antaa kehitysapua Zimbabwelle ensimmäistä kertaa yli 10 vuoteen | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

EU antaa kehitysapua Zimbabwelle ensimmäistä kertaa yli 10 vuoteen

Zimbabwe on ollut sanktiolistalla pitkään, mutta nyt suhteita palautellaan yli 200 miljoonan euron apupotilla.

EU ja Zimbabwe ovat sopineet yhteensä 234 miljoonan euron kehitysapupaketista. Kyseessä on ensimmäinen kerta sitten vuoden 2002, kun EU antaa Zimbabwelle humanitaarisen avun lisäksi muuta apua. Varat on tarkoitus käyttää maatalous- ja terveyssektorin sekä hallinnon parantamiseen.

"Tarkoittaako tämä, että kaikki ongelmat on yhtäkkiä ratkaistu ja astumme uuteen kuherruskuukauteen? Ei. Olemme selvittäneet joitakin ongelmia suhteessamme, ja kuten missä tahansa suhteessa, uusia ongelmia voi tulla ja vanhat voivat tulla takaisin", totesi EU:n Zimbabwe-lähettiläs Philippe Van Damme sopimuksen allekirjoitustilaisuudessa uutissivusto EurActivin mukaan.

EU asetti Zimbabwelle pakotteita vuonna 2002 maan demokratia- ja ihmisoikeusongelmien vuoksi. Presidentti Robert Mugabe on hallinnut Zimbabwea itsevaltiaan ottein vuodesta 1980. Hän sai viidennen kauden vuonna 2013 vilpillisiksi kritisoiduissa vaaleissa.

Viime vuosina EU on kuitenkin asteittain helpottanut sanktioita. Viime vuonna se jäädytti myös kahdeksan sotilaallisen ja poliittisen johtohahmon sanktiot.

Deutsche Welle -lehden haastatteleman zimbabwelaisen analyytikon Vincent Musewen mukaan apusopimuksessa on kyseessä EU:n taipuminen Mugaben puolueen Zanu-PF:n painostukseen. Hänen mukaansa Zimbabwen johto yrittää vain saada EU:n poistamaan Mugabelle asetetut henkilökohtaiset sanktiot.

EU on jäädyttänyt Mugaben ja tämän Grace-vaimon varat ja asettanut nämä matkustuskieltoon.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia