Etelän nousevat taloudet tiivistävät yhteistyötä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Etelän nousevat taloudet tiivistävät yhteistyötä

Aasian, Afrikan ja Latinalaisen Amerikan
välille puuhataan uutta vapaakauppasopimusta, joka hyödyttäisi nousevia
talouksia ja joitakin köyhiä maita.

Aasian, Afrikan ja Latinalaisen Amerikan välille puuhataan uutta vapaakauppasopimusta, joka hyödyttäisi nousevia talouksia ja joitakin köyhiä maita.

Kolmen maanosan sopimuksesta neuvottelevat aasialainen Intia, eteläisen Afrikan tulliliitto Sacu, johon kuuluvat Botswana, Etelä-Afrikka, Lesotho, Namibia ja Swazimaa, sekä Argentiinan, Brasilian, Paraguayn ja Uruguayn muodostama Mercosur Etelä-Amerikasta.

Hankkeesta on neuvoteltu jo kahden vuoden ajan, ja joulukuun alun ministeritapaaminen evästi virkamiehiä ratkomaan esiin nousseita teknisiä ongelmia.

Uuden sukupolven sopimus


Tavoitteena on etsiä jäsenmaiden ja -ryhmien toisiaan täydentäviä toimintoja unohtamatta niiden erilaisia kehitystasoja. Evästys mainitsee erikseen Lesothon, joka joukon ainoana kuuluu maailman vähiten kehittyneisiin maihin.

Keskinäisen kilpailun riskit on tiedostettu, ja esimerkiksi Intian vahvan tekstiilituotannon vaikutus huolestuttaa Etelä-Amerikkaa, jos kauppa vapautetaan.

Tavoitteena on kuitenkin "uuden sukupolven" sopimus, joka ei rajoitu vapaakauppaan, vaan kattaa myös teknologian, investoinnit ja yhteisyritykset, Brasilian ulkoministeri Celso Amorim sanoo.

Hän ei katso hankkeen olevan ristiriidassa Maailman kauppajärjestön WTO:n tavoitteleman monenkeskisen vapaakaupan kanssa.

Amorimin mukaan etelän maat hankkivat vain tasaveroisemman aseman globaalissa kilpailussa yhdistämällä voimiaan.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia