Etelä-Afrikan miehet tasa-arvon asialla | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Etelä-Afrikan miehet tasa-arvon asialla

Johtavan mustan poliitikon haastaminen oikeuteen
naisia halventavasta puheesta oli Mbuyiselo Bothan 15-vuotisen
tasa-arvotaistelun toistaiseksi kovin ottelu.

Johtavan mustan poliitikon haastaminen oikeuteen naisia halventavasta puheesta oli Mbuyiselo Bothan 15-vuotisen tasa-arvotaistelun toistaiseksi kovin ottelu.

"Ystävät apartheidin vastaisen taistelun ajalta varoittivat, että olen tuhoamassa urani, koska heitän haasteen maan mustalle johdolle", sanoo Botha, joka on itsekin musta mies.

Botha haastoi oikeuteen Etelä-Afrikan hallitsevan puolueen eli Afrikkalaisen kansalliskongressin (ANC) nuorisoliiton puheenjohtajan Julius Maleman. Tämä todettiin maaliskuun puolivälissä syylliseksi vihapuheeseen.

Malema oli vähätellyt presidentti Jacob Zumaan kohdistunutta raiskausepäilyä ja arvellut uhrin nauttineen tapahtuneesta.

"Valitettavasti Maleman kommentit heijastavat eteläafrikkalaisten miesten ajattelua yleisemmin. He luulevat voivansa määräillä naisia, mikä on väärin", Botha sanoo.


Pakkoavioliitot suuri ongelma


Hän sai pysyvän invaliditeetin 1980-luvun vapaustaisteluista ja oivalsi, että kaikenlainen sorto on väärin.

"Kun apartheid loppui 1994, tajusin, ettei vapautemme ole täydellistä, jos naiset joutuvat yhä kärsimään tarpeettomista tavoista ja käsityksistä."

Botha viittaa esimerkiksi Afrikassa yhä yleiseen tyttöjen pakkonaittamiseen, jota hän vertaa raiskaukseen.

Viime vuonna Etelä-Afrikassa tehdyssä tutkimuksessa joka neljäs mies myönsi raiskanneensa naisen. Osuus on maailman korkein.


Vääristymiä oikomaan


Vuonna 2006 perustettu Sonke-verkosto opastaa poikia ja miehiä sukupuolten tasa-arvon tielle.

"Pyrimme koko ajan laajentamaan toimintaamme, joka kattaa nyt kuusi maan kymmenestä maakunnasta", järjestön ohjelmakoordinaattori Regis Mtutu kertoo.

Sonke tarkoittaa "yhdessä", ja verkosto lähestyy miehiä yhteistyössä naisjärjestöjen kanssa.

Parhaillaan käynnissä on kampanjaa otsikolla Yksi mies voi.

"Haluamme osoittaa miehille, että he voivat kunnioittaa ja rakastaa naisiaan intohimoisesti ja samalla taistella tasa-arvon puolesta yhteisöissään", Mtutu selittää.

Kohteena ovat varsinkin maaseudun ja tiheästi asuttujen lähiöiden miehet ja pojat. Valikoidumpia ryhmiä tavoitellaan myös internetin sosiaalisen median kautta.

Sonke aikoo tavoittaa 20 000 miestä kolmen vuoden aikana ja perustaa mahdollisimman monia pysyviä osastoja.

Yhteyksiä on solmittu perinteisiin päälliköihin, joiden avulla koetetaan oikoa kulttuurin, perinteen ja uskonnon miehisiä vääristymiä, Mtutu kertoo.

"Kun vääränlaisesta miehekkyydestä päästään eroon, hivin leviäminen hidastuu, koska seksiin pakottaminen ja raiskausmyytit romuttuvat", hän uskoo.

Miehet aids-potilaiden hoivaajina


Alussa heille naurettiin, koska he tarttuivat naisten töihin. Sittemmin heistä on tullut roolimalleja. Heitä ihaillaan rohkeudesta tehdä asioita toisin ja ottaa vastuuta kylän kohtalosta.

Kyse on seitsemän miehen ryhmästä, joka antaa kodinhoitoapua aidsiin sairastuneille Etelä-Afrikan Itäisen Kapmaan Qumbussa.

Miehet kylvettävät vuodepotilaita, hoitavat lääkkeiden saannin ja yhteydet sosiaaliviranomaisiin ja auttavat tarvittaessa testamentin laadinnassakin. Lisäksi he antavat yleistä aids-valistusta.

Miehet saivat kipinän työhönsä tasa-arvoverkosto Sonken koulutuksessa vuonna 2008. 

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia