Espanjalaistuomari vapautui syytteestä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Espanjalaistuomari vapautui syytteestä

Francon aikaisia rikoksia tutkinut tuomari Baltasar Garzón ei syyllistynyt rikokseen.

Espanjan korkein oikeus vapautti 27. helmikuuta tuomari Baltasar Garzónin syytteistä, joiden mukaan tämä rikkoi armahduslakia tutkiessaan maan diktaattorin Francisco Francon aikaisia rikoksia.

Garzónia syytettiin valtuuksiensa ylittämisestä, sillä Espanjan parlamentti päätti vuonna 1977, että Francon aikaiset rikokset armahdetaan. Garzón kuitenkin sanoi, ettei rikoksista ihmisyyttä vastaan pitäisi armahtaa.

Hän tutki Espanjan sisällissodan aikana vuosina 1936–1939 sekä sen jälkeen Francon diktatuurin aikana tapahtuneita kymmenien tuhansien ihmisten katoamisia.

Garzón ei voi kuitenkaan enää jatkaa tutkimuksiaan, sillä aiemmin helmikuussa hänet hyllytettiin virastaan 11 vuodeksi, koska hänet todettiin syylliseksi salakuunteluun. Häntä on syytetty myös lahjusten otosta.

Garzón tuli tunnetuksi 1990-luvun lopulla, kun hän oli mukana edesauttamassa Chilen entisen diktaattori Augusto Pinochetin pidätystä. Esimerkiksi BBC:n mukaan hän on kuitenkin Espanjassa ristiriitainen hahmo. Vastustajat pitävät häntä poliittisesti motivoituneena ja ovat syyttäneet häntä vanhojen haavojen auki repimisestä.

Kannattajat puolestaan pitävät Garzónia ihmisoikeustaistelijana, ja ihmisoikeusjärjestöt ja YK ovat ottaneet kantaa hänen puolestaan.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia