Elinajanodote noussut huimasti 2000-luvulla | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Elinajanodote noussut huimasti 2000-luvulla

Eniten lisävuosia ovat saaneet afrikkalaiset muun muassa parantuneen hiv-hoidon ansiosta.

pyrights: (Kuva: Ben Mason / CC BY 2.0)

Maapallon väestön keskimääräinen elinikä on noussut 2000-luvulla peräti viisi vuotta, mikä on nopeinta sitten 1960-luvun. Eri maiden välillä ja sisällä on kuitenkin valtavaa epätasa-arvoa, sanoo Maailman terveysjärjestö (WHO).

Järjestön tuoreiden tilastojen mukaan eniten elinajanodote on noussut Afrikassa, 9,4 vuotta. Keskimäärin afrikkalaiset elävät nyt 60-vuotiaiksi. Syy hyvään kehitykseen on WHO:n mukaan lapsikuolleisuuden väheneminen, edistyminen malarian ehkäisyssä sekä parempi hiv-lääkkeiden saanti. Vielä 1990-luvulla aids pudotti Afrikan elinajanodotetta.

WHO:n pääjohtajan Margaret Chanin mukaan paras tapa tukea elinajanodotteen nousua onkin universaali perusterveydenhuolto.

Maailman keskimääräinen elinikä on WHO:n tilastojen mukaan nyt 71,4 vuotta, mutta käytännössä elinajanodote riippuu raportin mukaan pitkälti siitä, minne sattuu syntymään. Esimerkiksi 29 rikkaassa maassa elinajanodote on 80 vuotta tai enemmän, 22:ssa Saharan eteläpuolisen Afrikan maassa taas vain alle 60.

Pisimpään elävät japanilaiset naiset ja sveitsiläiset miehet, lyhin elinikä taas on Sierra Leonessa: 50,8 vuotta naisilla ja 49,3 vuotta miehillä.

Lisää uusi kommentti