Uutiset Naisten oikeudet

El Salvador kieltäytyi kumoamasta kuolleen lapsen synnyttäneen naisen tuomiota – taustalla maailman tiukin aborttilaki

El Salvadorissa on tuomittu viime vuosikymmeninä kymmeniä naisia vankeuteen keskenmenon tai muun komplikaation vuoksi. Kaikki ovat kuuluneet köyhään kansanosaan.
El Salvadorin lippu
El Salvadorissa on maailman tiukimpana pidetty aborttilaki. (Kuva: Loey Felipe / UN Photo)

Elsalvadorilainen vetoomustuomioistuin on pitänyt voimassa kuolleen lapsen synnyttäneen Teodora Vasquezin 30 vuoden vankeusrangaistuksen. Päätös on herättänyt kritiikkiä YK:ta myöden.

Vasquez synnytti kuolleen vauvan vuonna 2007 raskautensa loppuvaiheessa. Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin mukaan hän heräsi verilammikosta poliisin tullessa pidättämään häntä. Oikeudenkäynnissä oli ongelmia, ja sen päätyttyä Vasquez tuomittiin henkirikoksesta.

Tapauksen taustalla on El Salvadorin aborttilaki, jota pidetään maailman tiukimpana. Sen mukaan abortti on kielletty aina, jopa silloin, kun äidin henki on vaarassa.

”Teodoran traaginen tarina kuvastaa surullisella tavalla kaikkea, mikä on vialla El Salvadorin oikeusjärjestelmässä, jossa ihmisoikeudet näyttävät olevan vieras käsite”, sanoo Amnestyn Amerikan johtaja Erika Guevara-Rosas tiedotteessa.

Myös YK:n ihmisoikeusvaltuutetun toimiston edustaja Liz Throssell otti tuomioon kantaa.

”On täysin ällistyttävää, hämmästyttävää ja kauhistuttavaa, että nämä naiset pohjimmiltaan tuomitaan siitä, että he ovat saaneet keskenmenon tai synnyttäneet kuolleen lapsen. Heidät tuomitaan käytännössä siitä, että he ovat naisia, siitä, että he menettivät lapsen ja siitä, että he ovat köyhiä”, hän sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan.

YK:n tietojen mukaan yhteensä ainakin 42 naista on tuomittu henkirikoksesta keskenmenon tai muun komplikaation vuoksi vuodesta 1988 asti El Salvadorissa. Samoissa olosuhteissa ei ole tuomittu vauraseen väestönosaan kuuluvia naisia.

Naisten oikeudet ihmisoikeudetgenderlakioikeus ja rikos El Salvador Amnesty International

Lue myös

Afganistanin presidentti Ashraf Ghani puhujanpöntössä

Afganistan aikoo lopettaa moraalirikoksista epäiltyjen naisten neitsyystestit

Jopa sadat naiset joutuvat läpikäymään nöyryyttävän neitsyystestin vuosittain Afganistanissa. Nyt maan viranomaiset yrittävät jälleen lopettaa käytännön.
Naiset osoittavat mieltään tasa-arvon puolesta Zimbabwessa

Zimbabwen vaaleissa naiset ovat harvassa – ”Joidenkin maakuntien esivaaleissa ei valittu ainuttakaan naista”

Heinäkuussa järjestettävissä Zimbabwen presidentin- ja parlamenttivaaleissa on ehdolla vain vähän naisia. Kriitikoiden mukaan naiset pelattiin ulos jo huhtikuisissa esivaaleissa: pääpuolueiden listoille heitä kelpuutettiin vain vähän.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Suomalainen sairaanhoitaja Hanna Majanen Bangladeshissa, lisäksi kuvassa nainen hengityssuojan kanssa

Suomalaisia kaivataan nyt auttajiksi maailman kriisialueille – Lääkärit ilman rajoja perusti toimiston Suomeen

Maailman kriisien kärjistyminen on saanut kansainvälisen Lääkärit ilman rajoja -järjestön perustamaan toimiston myös Suomeen. Sairaanhoitaja Hanna Majanen on työskennellyt järjestön riveissä yli kymmenen vuotta ja suosittelee työtä etenkin stressiä pelkäämättömille.
Lehmiä laitumella

Tutkimus: Viisi suurinta liha- ja maitoyritystä tuottaa enemmän päästöjä kuin suurimmat öljyfirmat

Fossiiliset polttoaineet ovat usein syytettyjen penkillä, kun puhutaan kasvihuonekaasupäästöjen tuottamisesta. Tuore tutkimus kehottaa kääntämään katseet myös liha- ja maitoteollisuuteen.
Etiopian lippuja

Yli 820 000 paennut taisteluita Etiopiassa – ”kriisi on täysin poissa kansainvälisen yhteisön tutkalta”

Keväällä ja kesällä kiihtyneet etnisten ryhmien väliset kahakat Etelä-Etiopiassa ovat pakottaneet sadat tuhannet ihmiset kodeistaan. Lähestyvä sadekausi tekee tilanteesta vieläkin vaikeamman, varoittavat avustusjärjestöt.
Unkarin ulkoministeri Péter Szijjártó

Unkari vetäytyy kansainvälisestä siirtolaisuussopimuksesta

Joulukuussa hyväksyttävä sopimus on Unkarin mukaan ”terveen järjen vastainen”. Yhdysvaltoja ja Unkaria lukuun ottamatta kaikki muut YK-maat ovat hyväksyneet sopimuksen.