"Ei riitä että Sudanin sotaherrat antavat toisilleen anteeksi" | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

"Ei riitä että Sudanin sotaherrat antavat toisilleen anteeksi"

Afrikasta löytyy yhä halua suojella Sudanin presidenttiä Omar al-Bashiria, jota Kansainvälinen rikostuomioistuin ICC syyttää pahimman lajin julmuuksista. Kuitenkin Wangari Maathain, Wole Soyinkan ja Desmond Tutun mukaan todellista rauhaa ei voi olla ilman oikeutta.

Afrikasta löytyy yhä halua suojella Sudanin presidenttiä Omar al-Bashiria, jota Kansainvälinen rikostuomioistuin ICC syyttää pahimman lajin julmuuksista. Kuitenkin Wangari Maathain, Wole Soyinkan ja Desmond Tutun mukaan todellista rauhaa ei voi olla ilman oikeutta.

Afrikan valtioiden edustajat kokoontuivat viikon alussa Etiopian pääkaupunkiin Addis Abebaan "vaihtamaan näkemyksiä" ICC:stä. Pontimena on al-Bashiria vastaan nostettu sotarikossyyte. Tapaaminen toimii kanavana syytteen afrikkalaisille vastustajille ja pyrkii horjuttamaan sen kannattajia.

Kokousta näyttävät puuhanneen ne afrikkalaiset johtajat, joiden mielestä ICC toimii epäreilusti ja harjoittaa uudenlaista länsimaista kolonialismia. He väittävät, että ICC:n syyte al-Bashiria vastaan estää rauhan Sudanissa.

Väkivalta, pakolaisongelma ja sorto jatkuvat Sudanissa. ICC voisi tuoda oikeutta Sudanin kansoille ja saattaa maan johtajat tilivelvollisiksi. Oikeuden toiminta voi auttaa murtamaan Darfurin alueen väkivallan kierteen ja vaikenemisen kulttuurin. Kehotamme kansainvälistä yhteisöä sekä kaikkia Sudanin naapureita ja ystäviä tukemaan ICC:n roolia maassa.

Kun ICC antoi 4. maaliskuuta pidätysmääräyksen al-Bashirista, Sudanin hallitus vastasi karkottamalla humanitaarisia avustusjärjestöjä ja -työntekijöitä lohduttomalta Darfurin alueelta. Siten Sudanin hallitus on vaarantanut arviolta 4,7 miljoonan ruoka-, lääke- ja vesiavusta riippuvaisen ihmisen elämän. Karkotetut järjestöt toimittavat tuosta avusta vähintään 50 prosenttia.

Kansainvälisen yhteisön on koottava voimansa ja etsittävä keinot, joilla saadaan rauha ja oikeutta darfurilaisille ja kaikille sudanilaisille. Pyydämme johtajia ponnistelemaan entistä jämerämmin Darfurin väkivaltaisuuksien lopettamiseksi ja ottamaan neuvotteluihin mukaan aseelliset ryhmittymät sekä Sudanin hallituksen. Sudanin naiset ovat olleet rakentamassa rauhaan johtavaa polkua omien vuoropuhelujensa ja konsultaatioidensa kautta, ja heidät on kutsuttava neuvottelupöytään. Rauhanneuvottelujen on edettävä ICC:n oikeuskäsittelyn rinnalla.

Darfurin asukkaat ovat kokeneet yli viisi vuotta kammottavaa väkivaltaa, turvattomuutta, pakolaisuutta ja raakaa seksuaalista väkivaltaa. He ansaitsevat enemmän kuin sen, että neuvotteluihin osallistuvat sotaherrat antavat toisilleen anteeksi väkivallan, jolla he ovat piinanneet ensisijaisesti naisia, lapsia ja muita siviilejä. Todellista rauhaa ei voi olla ilman oikeutta. Darfurin asukkaat ansaitsevat sen, että syylliset tuomitaan.

ICC on tehokas väline maailmanlaajuisen oikeuden toteuttajana. ICC:llä on mahdollisuus estää ja rajoittaa väkivaltaisten selkkausten ja vallan väärinkäytön aiheuttamaa kuolemaa ja tuhoa. Kaikkiin kansoihin kuuluvien uhrien on saatava oikeutta. ICC tarjoaa siihen kanavan niille, joilla ei ole muuta turvaa. Olisi häpeällistä, jos Addis Abeban kokous heikentäisi ICC:n toimintamahdollisuuksia ennen kuin käsittely on päässyt alkuun.

Tämän maanosan todellisilla johtajilla ei ole mitään pelättävää ICC:n taholta. Tarvitsemme vahvoja instituutioita, hyvää hallintoa ja ihmisoikeuksien suojelua selvitäksemme Afrikan monista haasteista. ICC:llä on siinä tärkeä rooli, jos sallimme sen. Afrikkalaisten valtioiden on annettava oikeuden tehdä työnsä. 

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia