Egyptin terveydenhuolto kriittisessä tilassa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Egyptin terveydenhuolto kriittisessä tilassa

Potilaat joutuvat hankkimaan lääkkeet sairaaloihin ja monet lääkärit tienaavat vähemmän kuin tarjoilijat, kirjoittaa Cam McGrath.

Munuaisvaivojen vuoksi sairaalaan hakeutunut Eman El-Behery tarvitsi kolmea lääkettä, joita hänen 16-vuotias tyttärensä lähetettiin ostamaan läheisestä apteekista. Sieltä löytyi vain kahta laatua, joten tyttö vietti tuntikausia etsien kolmatta.

Egyptin julkisessa terveydenhuollossa on tavallista, että potilaan pitää hankkia itse lääkkeet ja muut hoitotarvikkeet.

"Jos tarvittavaa lääkettä ei saa Egyptistä, pitää löytää joku, joka voi tuoda sitä ulkomailta", toipumassa oleva El-Behery kertoo.

Ahmed Maher -opetussairaalan entinen johtaja tohtori Mohamed Abdel Ghaffar vahvistaa, että sairaaloilta puuttuu välttämätöntä välineistöä, kuten magneettikuvaus- ja dialyysilaitteita sekä keskoskaappeja. Lisäksi laitteet ovat usein epäkunnossa.

Pula tehohoitopaikoista johtaa siihen, että ambulanssit kiertelevät tuntikausia etsimässä sairaalaa, jonne jättää potilaansa. "Hoitoaikaa menetetään, ja potilas voi kuolla ennen sairaalaan pääsyä", Ghaffar jatkaa.

Korruptio rehottaa, hygienia pettää

"Egyptin terveyspalvelut ovat rempallaan. Infrastruktuuri ei kestä nykyisiä potilasmääriä, korruptio rehottaa, lääkärien ammattitaito on usein puutteellinen ja hygienia huonoa", Kairon lääkäriliiton pääsihteeri tohtori Ahmad Bakr listaa.

Egyptin nykyinen islamistihallitus valittaa, ettei terveydenhuollon kohentamiseen riitä rahaa. Maan 83-miljoonaisesta väestöstä jo neljännes elää köyhyydessä ja 40 prosenttia on vailla sairausvakuutusta.

Valtion budjetista osoitettiin vuonna 2011 viisi prosenttia - noin kolme miljardia euroa - terveydenhuoltoon. Terveysmenot henkeä kohti olivat vuonna 2010 vain 95 euroa, kun mukaan lasketaan myös yksityinen puoli. Suomessa luku on noin 2 500 euroa.

Bakrin mukaan Egyptin 1 500 julkisen sairaalan ja klinikan taso on surkea ja henkilökunta alipalkattua. Yhdistelmä vaarantaa sekä potilaiden että henkilöstön hengen ja terveyden.

Tarpeettomat kuolemat

”Moni menehtynyt potilas olisi voitu pelastaa, jos hoito olisi tullut ajoissa. Lisäksi huono hygienia levittää sairaaloissa tauteja, varsinkin C-hepatiittia”, Bakr sanoo.

"Kaikki, joilla on varaa siihen, välttävät julkisia sairaaloita. Terveysministeriön virkamiehet hakevat taatusti influenssarokotuksen Euroopasta", sosiaalityöntekijä Mona Safwat sanoo.

Kehnot palkat ajavat ulkomaille myös terveydenhuollon ammattilaisia.

"Valtion sairaalan lääkäri ei elä palkallaan. Miten voimme pitää kiinni lääkäreistä, jos 15 vuoden kokemuksella ansaitsee vähemmän kuin teehuoneen tarjoilija", eräs ortopedi tivaa.

Hän sanoo olevansa etuoikeutettu, sillä ansioita kertyy 90 euroa kuukaudessa, kun julkisen puolen lääkärien lähtöpalkka on 25 euroa.

Egyptin vuoden 2011 vallanvaihdoksen jälkeen julkisen sektorin lääkärit ovat vaatineet mielenosoituksilla ja lakoilla terveydenhuollon budjettiosuuden kolminkertaistamista 15 prosenttiin.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia