Egyptin sotilashallinto laajensi hätätilalakia | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Egyptin sotilashallinto laajensi hätätilalakia

Jopa liikenteen häiritsemisestä voi nyt joutua erityistuomioistuimeen.

Egypti hätätilalain laajentaminen on pahin maassa ilmennyt ihmisoikeusongelma presidentti Hosni Mubarakin eron jälkeen, kritisoi ihmisoikeusjärjestö Amnesty International.

Aiemmin hätätilalaki koski terrorismia ja huumerikoksia, mutta viime viikolla sotilashallinto laajensi lakia siten, että nyt siihen kuuluvat esimerkiksi liikenteen häiritseminen, teiden tukkiminen, huhujen levittäminen mediassa, asekauppa ja aseiden hallussapito sekä "työn vapauden loukkaukset".

Hätätilalain alla pidätetyt tuomitaan erityistuomioistuimissa, joiden päätöksistä vastaajat eivät voi valittaa. Amnestyn mukaan käytännössä laki myös antaa turvallisuusjoukoille rajoittamattoman vallan etsiä, pidättää ja vangita ihmisiä.

Muutoksen taustalla on muutama viikko sitten Israelin suurlähetystöllä tapahtunut mielenosoittajien ja turvallisuusjoukkojen yhteenotto, jossa kuoli kolme ihmistä ja pidätettiin 130.

Amnestyn mukaan lakimuutos on vakava uhka ilmaisun ja kokoontumisen vapaudelle sekä lakko-oikeudelle. Järjestön Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan apulaisjohtaja Philip Lutherin mukaan se vie Egyptin takaisin vanhoihin aikoihin, jolloin turvallisuusjoukot käyttivät valtaansa häikäilemättä väärin.

Hätätilalaki on ollut Egyptissä voimassa 30 vuotta. Kovin ottein hallinneen Mubarakin aikana sitä käytettiin tukahduttamaan oppositio ja toisinajattelijat. Helmikuussa Mubarakin syrjäyttämisen jälkeen valtaan noussut sotilasneuvosto on luvannut perua maan hätätilan.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia