EEA: Ilmastonmuutos uhkaa EU:n yhtenäisyyttä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

EEA: Ilmastonmuutos uhkaa EU:n yhtenäisyyttä

Sään muuttuminen uhkaa koko EU-alueen yhteinäisyyttä, varoittaa Euroopan ympäristövirasto.

Euroopan ympäristövirasto EEAn uuden raportin mukaan todisteet ilmastonmuutokset ovat nyt kiistatta nähtävissä Euroopassa, ja tulevaisuudessa sään ääri-ilmiöt tulevat yleistymään ja voimistumaan.

EEA kuitenkin varoittaa, että hellekausien, myrskyjen ja tulvien kaltaiset ääri-ilmiöt uhkaavat erityisesti niitä EU:n alueita, joilla on jo entuudestaan taloudellisia ja hallinnollisia vaikeuksia ja jotka ovat jäljessä teknologisesta kehityksestä, EEA sanoo.

Alueiden välisten sosioekonomisten erojen syventyminen uhkaakin purkaa EU:n yhdentymisen tuomia etuja, varoittaa EEA.

Eri ennustemallien mukaan lämpötila nousee vuosisadan loppuun mennessä 2,5-4 asteella viime vuosikymmenien tasosta.

"Ilmastonmuutos on todellisuutta eri puolilla maailmaa, ja muutoksen laajuus ja nopeus ovat nähtävissä yhä selvemmin. Tämä tarkoittaa sitä, että talouden kaikkien toimijoiden, myös kotitalouksien, on sopeuduttava ja vähennettävä päästöjään", toteaa EEA:n johtaja Jacqueline McGlade.

Ilmastonmuutos ei vain uhka?

EEA toistaa raportissaan myös aiemmin esitettyjä ennustuksia, että ilmastonmuutoksen myötä etelän kasvilajit ja eläimet levittäytyvät pohjoisemmaksi ja viileämpään ilmastoon sopeutuneet lajit siirtyvät pohjoisemmaksi ja ylemmäs vuorille.

Tämä tarkoittaa myös mullistuksia maataloudessa, kun eteläisten kasvilajien viljelystä tulee mahdollista Pohjois-Euroopassa ja metsät kasvavat nopeammin. Mahdollisuudet hyödyntää vesivoimaa energiantuotannossa paranevat samalla kun lämmityksen tarpeen vähentyminen laskee energiankulutusta.

Ilmastonmuutos saattaa tuoda Pohjois-Eurooppaan myös lisää kesäturisteja, huomautetaan raportissa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia