Digitaalinen solidaarisuusrahasto eteni toisessa valmistelukokouksessa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Digitaalinen solidaarisuusrahasto eteni toisessa valmistelukokouksessa

WSIS-prosessin Tunisin vaiheen toinen valmistelukokous pidettiin Genevessä 17.-25.2. Sen keskeinen kiistakysymys koski esitystä Digitaalisesta Solidaarisuusrahastosta. EU:n tekemä kompromissiehdotus asiassa sai kannatusta, ja valmistelukokous hyväksyi esityksen yksimielisesti. Internetin hallinnasta neuvotellaan tarkemmin vasta syyskuussa, raportoi valmistelukokoukseen osallistunut Suomen kirjastoseuran toiminnanjohtaja Sinikka Sipilä.

Muistio YK:n Tietoyhteiskuntahuippukokouksen toisen vaiheen valmistelukokouksesta 17.-25.2.2005 Genevessä

YK:n Tietoyhteiskuntahuippukokous World Summit on the Information Society (WSIS) on kaksivaiheinen. Ensimmäinen vaihe oli joulukuussa 2003 Genevessä, toinen 16.-18.11.2005 Tunisissa Tunisiassa.

Tunisin vaiheen 2. valmistelukokous

Tunisin vaiheen toinen valmistelukokous PrepCom2 pidettiin Genevessä Kansainliiton entisessä päämajassa 17.-25.2.2005. Kokoukseen osallistui YK:n jäsenmaista kaikkiaan 1700 hallitusten, liike-elämän, kansainvälisten järjestöjen ja kansalaisjärjestöjen edustajaa. Suomen virallisessa valtuuskunnassa oli seitsemän jäsentä, joista viisi oli eri ministeriöiden edustajia ja kaksi kansalaisjärjestöistä. Järjestöt olivat Suomen kirjastoseura ja EFFI ry (Electronic Frontier Finland). EFFI puolustaa Internetin käyttäjien oikeuksia. Varapj. Tapani Tarvainen edusti EFFI:a ja minä Kirjastoseuraa. Olin kokouksessa mukana 21.-25.2.2005. Olin valtuuskunnassa mukana myös Geneven vaiheessa 2003.

Kokouksen tarkoituksena oli valmistella asiakirjoja WSIS:n Tunisin vaiheen huippukokoukseen.

Päätös Solidaarisuusrahastosta syntyi

Geneven huippukokouksessa 2003 sovittiin kaikista muista tietoyhteiskunnan globaalia kehittämistä koskevista asioista paitsi tehtyjen päätösten toimeenpanon rahoituksesta ja Internetin hallinnasta. Näitä asioita varten oli perustettu kaksi työryhmää. Rahoitustyöryhmä esitti raporttinsa ennen valmistelukokousta. Sen keskeinen kiistakysymys oli Senegalin ehdotus Digitaalisesta Solidaarisuusrahastosta, jota kehitysmaat kannattivat ja kehittyneet maat vastustivat. EU:n tekemä kompromissiehdotus sai kannatusta ja niin valmistelukokous hyväksyi yksimielisesti esityksen vapaaehtoisen Digitaalisen Solidaarisuusrahaston perustamisesta. Tämä oli kokouksen merkittävin edistysaskel.

Internetin hallinta visaisin kysymys

Internetin hallinnasta neuvotellaan varsinaisesti vasta 19.9.2005 alkavassa seuraavassa valmistelukokouksessa. Nyt laajasti eri osapuolia edustava Internetin hallinta –työryhmä esitti vain tausta-asiakirjoja ja suppean muistion. Varsinainen raportti julkistetaan vasta heinäkuussa. Syyskuun valmistelukokouksessa siitä pitäisi tehdä päätöksiä. Internetin hallinnasta on kahta näkemystä; sitä yritetään säädellä tai rajoittaa joidenkin hallitusten toimesta ja toisaalta erityisesti kansalaisjärjestöpuolella sen vapaata kehittymistä ajetaan voimakkaasti. Näkemysten erilaisuus tietää tiukkoja neuvotteluja, ennen kuin yksimielistä ratkaisua löytyy.

Tunisin valintaa kokouspaikaksi kritisoitu

Monet ihmisoikeuksia ja sananvapautta puolustavat kansalaisjärjestöt ja demokraattiset hallituksetkin pitävät Tunisia epäonnistuneena kokouspaikkana huippukokoukselle, jonka keskeisiä ajatuksia on vähentää köyhyyttä ja edistää taloudellista, teknistä ja sosiaalista kehitystä, demokratiaa ja tasa-arvoa tieto- ja kommunikaatioteknologian avulla YK:n vuosituhatjulistuksen toteuttamiseksi. Genevessä julkistettiin International Freedom of Expression Exchange (IFEX):n raportti Tunisian sananvapautta ja ihmisoikeuksia koskevista rikkomuksista.

EU:n kansalaisjärjestöt yhteistyössä

Euroopan Unioninmaiden kansalaisjärjestöt, kuten muiden maanosien järjestöt, ovat WSIS:ssa muodostaneet alueellisen yhteenliittymän (caucus), joka käsittelee WSIS –asioita EU:n näkökulmasta. Genevessä EU Civil Society Caucus tapasi EU-troikan edustajat. Troikkaan kuuluvat nykyisen puheenjohtajamaan Luxembourgin, tulevan puheenjohtajamaan Ison-Britannian ja EU-komission edustajat. Tapaamisessa EU:n kansalaisjärjestöt jättivät troikalle paperin Civil Society Contributions to Preparation Towards The Summit and Beyond (.doc). Troikka suhtautui ehdotuksiin myönteisesti, mutta pyysi konkreettisempaa toimenpideohjelmaa. EU-johto korosti muutenkin haluaan olla avoimia kansalaisjärjestöjen aloitteille. EU Civil Society Caucuksessa keskustellaan, millaisia asioita Euroopan tasolla halutaan kansalaisjärjestöjen toimesta edistää.

Seuraava valmistelukokous 19.-30.9.

Tunisin vaiheen kolmas valmistelukokous PrepCom3 pidetään Genevessä alkaen 19.-30.9. Siellä keskustellaan Internetin hallinnasta, jota koskeva WGIG:n (Working Group on Internet Governance) raportti julkistetaan heinäkuussa 2005. Tarvittaessa valmistelukokouksia pidetään vielä ennen marraskuussa pidettävää huippukokousta.

Kirjastoalan prekonferenssi Aleksandriassa marraskuussa

Genevessä suunniteltiin myös WSIS –prekonfrenssia, jonka kirjastoalan kansainvälinen kattojärjestö IFLA (International Federation of Library Associations and Institutions) järjestää viikolla 45, todennäköisesti 10.-11.11.2005 Egyptissä Alexandriassa kuulussa Bibliotheca Alexandrinassa. Tavoitteena on saada n. 100-150 osanottajaa, sekä päättäjiä että kirjastojen edustajia, eri puolilta maailmaa keskustelemaan kirjastojen roolista ja toiminnasta tietoyhteiskunnassa. Ohjelmassa esitellään parhaita käytäntöjä siitä, miten kirjastot jo toteuttavat tietoyhteiskuntaa. IFLA on kutsunut kirjastoasiantuntija Tuula Haaviston koordinoimaan konferenssin järjestelyjä yhteistyössä eri toimijoiden kanssa.

Tunisin huippukokous 16.-18.11.2005

Kaksivaiheinen huippukokous päättyy Tunisin kokoukseen (www.itu.int/wsis/tunis/index.html), johon kokoontuvat jälleen hallitusten, yritysmaailman ja kansalaisjärjestöjen edustajat kolmeksi päiväksi keskustelemaan tietoyhteiskunnan globaalista kehittämisestä. Huippukokouksen yhteydessä järjestetään suuri messutapahtuma ICT4D (ICT for Development), jossa Suomella on oma osasto. Myös EU esittäytyy omalla osastollaan. EU Civil Society Caucus on tiedustellut mahdollisuutta olla mukana EU:n näyttelyosastolla.

Mitä Tunisin jälkeen?

WSIS –valmistelukokouksissa on myös keskusteltu paljon siitä, mitä tapahtuu Tunisin jälkeen. Miten WSIS –päätöksiä toteutetaan, miten seuranta järjestetään? Kuka ylipäänsä vastaa siitä, että huippukokousten yhteisesti sovitut periaatteet ja päätökset toteutuvat? Päätökset eivät sido hallituksia, mitään sanktioita ei tule, vaikkei mitään tehtäisi. Kuitenkin suuri määrä työtä on jo tehty ja monenlaisia prosesseja on käynnistetty, jotta tulevaisuuden tietoyhteiskunta olisi tasa-arvoinen, ihmisoikeuksia kunnioittava ja kaikille tarkoitettu. Tätä kehitystä on vaikea enää kokonaan pysäyttää, vaikka käytännön toteuttaminen voi olla hidasta ja vaivalloista.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia