Bush tapaa EU-johtajat kidutuksen vastaisena päivänä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Bush tapaa EU-johtajat kidutuksen vastaisena päivänä

Euroopan unioni ei saa vaieta Yhdysvaltain harjoittamista ihmisoikeusloukkauksista, kun EU:n johtajat tapaavat Yhdysvaltain presidentin George W. Bushin viikonlopun huippukokouksessa, ihmisoikeusjärjestö Amnesty International korostaa tänään julkaistussa avoimessa kirjeessään EU:n puheenjohtajamaan Irlannin pääministerille Bertie Ahernille.

Amnesty: EU:n tuomittava vankien kiduttaminen selvin sanoin

Euroopan unioni ei saa vaieta Yhdysvaltain harjoittamista ihmisoikeusloukkauksista, kun EU:n johtajat tapaavat Yhdysvaltain presidentin George W. Bushin viikonlopun huippukokouksessa, ihmisoikeusjärjestö Amnesty International korostaa tänään julkaistussa avoimessa kirjeessään EU:n puheenjohtajamaan Irlannin pääministerille Bertie Ahernille.

Huippukokous osuu kesäkuun 26. päivälle, jolloin vietetään YK:n päivää kidutuksen uhrien tukemiseksi.

Amnestyn viesti on, että unionimaat eivät saa päästää presidentti Bushia palaamaan kotiin Euroopan-vierailultaan ilman, että EU on ilmaissut hänelle voimakkaasti tuomitsevansa vankien kohtelun Irakissa, Afganistanissa, Guantanamon tukikohdassa ja muissa suljetuissa pidätyskeskuksissa.

Amnesty muistuttaa, että ihmisoikeuksien kunnioittaminen on yksi EU:n äskettäin hyväksytyn perustuslain kulmakivistä.

Siksi on tärkeää, että EU käyttää hyväksi tilaisuuden tehdä presidentti Bushille selväksi, että unioinimaiden mielestä kidutusta ja vankien pahoinpitelyä ei pidä missään oloissa sallia, hyväksyä tai rohkaista - ja että EU odottaa myös keskeisimmän kauppa- ja poliittisen kumppaninsa sitoutuvan voimakkaasti kansainvälisen oikeuden edellyttämään absoluuttiseen kidutuskieltoon.

"Euroopan unionin tulee vaatia voimakkaasti, että Yhdysvallat avaa pidätyskeskustensa ovet kansainvälisille ihmisoikeustarkkailijoille, eikä vain Irakissa vaan myös Afganistanissa, Guantanamossa ja kaikissa muissa suljetuissa pidätyskeskuksissa", Amnestyn EU-toimiston johtaja Dick Oosting korostaa avoimessa kirjeessä.

Vaikka Euroopan neuvosto ilmaisi jo toukokuussa järkytyksensä irakilaisten vankien kidutuksesta kertovista todisteista, nähtävissä ei ole ollut mitään merkkejä siitä, että EU olisi ottanut asiaa esille virallisissa keskusteluissa Yhdysvaltojen hallituksen kanssa.

Hallituksilla vastuu kidutuksen torjumisesta

Amnesty vetoaa myös kaikkiin niihin hallituksiin, jotka eivät vielä ole ratifioineet YK:n kidutuksen kieltävään yleissopimusta, jotta ne ryhtyisivät toimeen mahdollisimman pian. Vuonna 1984 hyväksytyn sopimuksen on ratifioinut 136 maata 191:sta.

Sopimuksen toimeenpanossa on useissa maissa vakavia ongelmia. Vuoden 2003 aikana Amnesty sai tietoa vankien kidutuksesta ja pahoinpitelystä 132 maassa. Siksi Amnesty vaatii hallituksia kaikkialla maailmassa varmistamaan, että väitteet kidutuksesta tutkitaan aina nopeasti ja puolueettomasti. Kidutukseen syyllistyneet on aina tuotava oikeuden eteen ja kidutuksen uhreille ja heidän omaisilleen on taattava oikeudenmukaiset korvaukset.

"Kaikkien hallitusten tulee tuomita kidutus varauksetta ja tehdä selväksi kaikille julkisen viran haltijoille, että kidutus sekä julma, epäinhimillinen ja alentava kohtelu eivät voi koskaan olla hyväksyttäviä", Amnesty korostaa.

Lisätietoa: Amnestyn Suomen osaston tiedottaja Noora Jokinen, p. 09-5860 4422; 050-406 2534

Amnestyn avoin kirje Bertie Ahernille on luettavissa verkko-osoitteessa http://www.amnesty-eu.org

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia