Burmasta tihkuu enää tiedonmurusia | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Burmasta tihkuu enää tiedonmurusia

Ulkomailla toimivat burmalaiset tiedotusvälineet ovat joutuneet tyytymään tiedonmurusiin kotimaastaan sen jälkeen, kun sotilasjuntta tukahdutti demokratiaa vaatineet mielenosoitukset syyskuun lopulla.

Ulkomailla toimivat burmalaiset tiedotusvälineet ovat joutuneet tyytymään tiedonmurusiin kotimaastaan sen jälkeen, kun sotilasjuntta tukahdutti demokratiaa vaatineet mielenosoitukset syyskuun lopulla.

Vaikka internetyhteyksiä on katkon jälkeen helpotettu ja puhelinlinjat toimivat, pelko pitää burmalaisten suut supussa.

"Ihmiset eivät uskalla puhua puhelimessa, koska linjoja kuunnellaan. Myös sähköpostia valvotaan", Network Media Groupin päätoimittaja Aung Naing kertoo. Toimisto tuottaa Thaimaassa burmankielisiä uutisia maanpakolaisten radioasemille.

Norjassa toimivan Democratic Voice of Burma -radion johtaja Aye Chan Naing vahvistaa, että varsinkin tietojen tarkistaminen on vaikeutunut.

"Olemme yhä säännöllisesti yhteydessä reporttereihimme, mutta todenmukaisen tiedon saaminen käy yhä haastavammaksi", hän sanoo.

Burmalaisten rohkeus kuitenkin riittää yhä ulkomaisten lyhytaaltoasemien, kuten BBC:n, Democratic Voice of Burman ja Radio Free Asian, kuunteluun, vakuuttaa Network Media Groupin toimittaja Moe Zaw.

Hänen mukaansa radiot voivat nyt parhaimmillaan tarjota rajaseudulta ongittua tietoa.

Maanpakolaismedian suuria haasteita ovat nyt lähteidensä suojelu ja näiden turvallisuudesta huolehtiminen, Aung Naing muistuttaa.

Aye Chan Naingin mukaan Burman sotilasjuntan seuraava kohde ovat maan alla toimineet toimittajat, jotka "salakuljettivat" tietoa ulos maasta.

Vihjeitä on myös siitä, että hallituksen linjaa tukevat toimittajat olisivat paljastaneet myyräntyötä tehneitä kollegojaan viranomaisille, hän kertoo.

Näin on tapahtunut aiemmin, vahvistaa Aung Naing, joka oli opiskelija-aktivisti vuoden 1988 kansannousun aikaan ja pakeni sen jälkeen Thaimaahan. Tuolloin Burmassa tapettiin yli 3 000 demokratian kannattajaa.

"Nyt juntta on ottanut toimittajat ja aktivistit 'panttivangeikseen' viimeisessä epätoivoisessa yrityksessään säilyttää valtansa", Mizzima Newsin Intiassa elävä toimittaja Soe Myint sanoo.

Hän varoittaa, että internetyhteyksien vapauttaminen voi olla juntan juoni tiedonvälittäjien paljastamiseksi. Aung Naingin mielestä syyskuu opetti sen, että toimittajien Burman sisällä ja ulkona on parannettava informaatioteknisiä taitojaan.

"Tiedämme nyt, että valtaosa Burman mielenosoituksista maailman mediaan kantautuneista tiedoista oli peräisin teini-ikäisiltä nörteiltä, jotka ottivat tekniikasta kaiken hyödyn irti", hän sanoo.

Ulkomailla toimivat burmalaisviestimet kokoontuvat marraskuussa Thaimaan Chiang Maihin pohtimaan tilannettaan ja hiomaan strategioitaan.

Aye Chan Naing muistuttaa kuitenkin, että maanpakolaismedia ei yksin pysty palauttamaan demokratiaa ja vapautta Burmaan. Siihen tarvitaan väkeä Burman sisältä.

"Minun tietääkseni maanpakolaismedia ei ole perustanut yhteistä rintamaa diktatuurin kaatamiseksi. Me kaikki raportoimme Burman tapahtumista, demokratialiikkeet mukaan lukien. Meidän on annettava ihmisten päättää itse eikä ohjattava heitä haluamaamme suuntaan", Aye Chan Naing huomauttaa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia