Brasilian naismurhia verrataan sisällissotaan | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Brasilian naismurhia verrataan sisällissotaan

Sopimuksista ja laeista huolimatta  ennusteen mukaan 4 717 naista kuolee tänä vuonna väkivaltaisen kuoleman.

(IPS) -- Brasiliassa murhattiin nainen joka toinen tunti vuonna 2010. Kansalaisjärjestöt vertaavat sisällissotaan väkivaltaa, joka on vienyt hengen 40 000 naiselta kymmenessä vuodessa.

Liki 200 miljoonan asukkaan Brasilia on allekirjoittanut useita kansainvälisiä sopimuksia naisten oikeuksista, ja vuonna 2006 säädettiin perheväkivallan vastainen laki. Silti maassa kuolee ennusteen mukaan tänä vuonna väkivaltaisesti 4 717 naista.

Naisiin kohdistuu myös psykologista, taloudellista, seksuaalista ja symbolista väkivaltaa, muistuttaa Ingrid Leão, joka johtaa alueellista Naisten oikeuksien puolustuskomitea -järjestöä Brasiliassa.

Kukaan ei ole turvassa

Naisten asemaan perehtynyt Télia Negrão sanoo, että väkivalta ulottuu kaikkiin sosiaaliluokkiin, rotuihin ja ikäryhmiin.

"Kaikki naiset ovat pelkästään sukupuolensa vuoksi alttiina väkivallalle", hän sanoo.

Haavoittuvuus kuitenkin kasvaa siellä, missä yhdistyvät köyhyys, vähäinen koulutus, heikot työmahdollisuudet, pienet tulot ja asuminen väkivaltaisella alueella, Negrão jatkaa.

"Näillä naisilla ei ole sosiaalista turvaverkostoa. Jos nainen ei tule toimeen omillaan, hänen on vaikea irrottautua väkivaltaisesta elämäntilanteesta."

Uhreja hoidettava

Brasiliassa elokuussa voimaan tullut laki seksuaalisesta väkivallasta velvoittaa kaikki terveyskeskukset hoitamaan uhreja. Heille on tarjottava lääkitys sukupuolitautien ja hi-virustartunnan estämiseksi sekä katumuspilleri. Raiskauksen uhrilla on myös oikeus aborttiin, joka muuten on maassa kielletty.

"Kyse on ihmisoikeuksien toteuttamisesta. Olemme saavuttaneet paljon, mutta se ei vielä riitä", sanoo Negrão.

Brasilian viranomaiset saivat vuoden ensipuoliskolla ennätykselliset 263 ilmoitusta naiskaupasta. Niistä vajaa puolet liittyi kansainväliseen toimintaan ja loput kotimaiseen. Joka kolmannessa tapauksessa naisen henki oli vaarassa.

Byrokratia jarruna

"Naiskauppa paljastaa maan kehityksen heikkoudet", sanoo Estela Scandola, joka edustaa kansalaisyhteiskuntaa ihmiskaupan vastaisessa valtion komiteassa.

Hänen mukaansa Brasilian viranomaisten toimintaa ihmiskaupan torjunnassa leimaavat hitaus, byrokraattisuus ja määrärahojen niukkuus.

Viranomaisilla on keinot ehkäistä naiskauppaa kohteissa, joissa riski on suuri. Niihin kuuluvat muun muassa isot patotyömaat ja muut infrastruktuurihankkeet, joihin värvätään paljon siirtotyövoimaa, Scandola sanoo.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia