Uutiset

Boliviassa hätätila kuivuuden takia

Osa kouluista lopettaa lukuvuoden etuajassa, sillä vettä ei riitä enää oppilaillekaan.
Bolivian pääkaupunki La Paz. (Kuva: Andrew Fleming / CC BY-NC 2.0)

Bolivian presidentti Evo Morales on julistanut maahan hätätilan vesipulan takia. Syynä on kuivuus, joka on maan pahin 25 vuoteen.

Kansainvälisten medioiden siteeraamien viranomaisten mukaan kuivuus on vaikuttanut 125 000 perheen elämään. Se uhkaa 290 000:ta hehtaaria maatalousmaata ja 360 000:ta karjaeläintä. Ennen Moralesin ilmoitusta jo yli puolet maan kunnista oli julistanut hätätilan.

"Meidän on valmistauduttava pahimpaan", Morales sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan.

Hän on valtuuttanut maan hallituksen ja paikallishallinnon ohjaamaan varoja kuivuudesta selviämiseen. Vettä on määrä kuljettaa armeijan tuella kaupunkeihin.

Morales on pitänyt ilmastonmuutosta syynä kuivuuteen. Myös sääilmiö El Niñon on arveltu pahentavan kuivuutta.

Kuivuus kurittaa myös pääkaupunki La Pazia, jonka vesilähteet ovat lähes kuivuneet. Osa yhteisöistä saa vettä vain kolmen tunnin ajan joka kolmas päivä, kertoo uutiskanava Al-Jazeera.

Britannian yleisradioyhteiö BBC:n mukaan kolmella Bolivian alueella viranomaiset ovat myös ilmoittaneet, että kouluvuosi lopetetaan kaksi viikkoa etuajassa kuivuuden takia.

Vesipula on myös aiheuttanut maassa protesteja. Pääkaupunki La Pazin lähistöllä sijaitsevassa El Altossa asukkaat pitivät viime viikolla viranomaisia jonkin aikaa panttivankeina vesikriisin vuoksi.

Boliviaan odotetaan sadetta seuraavan kerran vasta joulukuussa.

vesi ja viemäröinti Bolivia

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Punaisen Ristin avustustyöntekijä pukee ebolasuojavarusteita toiselle henkilölle Kongon demokraattisessa tasavallassa

Kuumeen mittausta ja käsienpesua – Kongossa torjuttiin ebolakatastrofi yksinkertaisin keinoin

Kongossa pelättiin alkukesästä yhtä tuhoisaa ebolaepidemiaa kuin Länsi-Afrikassa muutama vuosi sitten, mutta se onnistuttiin torjumaan. Avustustyöntekijä Leena Railimo-Saareksen mukaan yksi syy on se, että aiemmista epidemioista on otettu oppia. Silti ebola pysyy luonnossa aina, ja paras tapa torjua sitä on vahva terveysjärjestelmä.
YK:n siirtolaisuussopimuksen neuvottelijoita kädet ylhäällä

Ensimmäinen globaali siirtolaisuussopimus hyväksyttiin ilman Yhdysvaltoja

YK:n jäsenmaat ovat hyväksyneet ensimmäistä kertaa siirtolaisuuden hallintaan pyrkivän sopimuksen. Sopimus on kuitenkin ei-sitova, Yhdysvallat jättäytyi pois prosessista jo aiemmin ja nyt Unkari harkitsee, ettei se hyväksykään sopimusta.
YK:n turvallisuusneuvoston osallistujia

Pitkään odotettu päätös: YK:n turvallisuusneuvosto asetti Etelä-Sudanin asevientikieltoon

YK yrittää painostaa Etelä-Sudanin sotivia osapuolia rauhaan. Maan YK-edustajan mukaan asevientikielto on kuitenkin ”isku vasten kasvoja”.
St. Lucian saarivaltio, vuorimaisema

Karibianmeren saarilla yhdenkin ihmisen valinnoilla voi olla vaikutusta ilmastonmuutokseen

Monilla Karibianmeren saarilla on jo koettu, mitä ilmastonmuutos tarkoittaa käytännössä. Pieni väkimäärä voi kuitenkin olla mahdollisuus ilmastonmuutoksen torjunnan kannalta.