Uutiset

Bolivia lisää kokapensaan viljelyä

Viljelyalan kasvattamisella halutaan vaalia intiaanien perinteitä, mutta vastustajat pelkäävät huumetuotannon kasvua.
”Vapauttakaa kokankasvattajaveljemme”, vaativat naiset Bolivian pääkaupunki La Pazissa. Miehet pidätettiin väkivaltaisiksi yltyneissä mielenosoituksissa. (Kuva: Franz Chávez / IPS)

(IPS) -- Uusi laki mahdollistaa kokapensaan viljelyalan kasvattamisen Boliviassa nykyisestä 12 000 hehtaarista 22 000 hehtaariin. Laajennusta perustellaan kasvin perinteisen käytön turvaamisella, mutta vastustajat pelkäävät huumetuotannon kasvua.

Kokapensaan viljelyala rajattiin Boliviassa 12 000 hehtaariin vuonna 1988, kuten YK:n huumausaineyleissopimus vuodelta 1961 edellytti. Se pyrki vieraannuttamaan Latinalaisen Amerikan intiaanit kokanlehtien pureskelusta, jota espanjalaisvalloittajat olivat kannustaneet, koska se auttoi jaksamaan kovassa työssä kaivoksilla.

Vieraantumisen sijaan kokan perinnekäyttö Boliviassa on pikemminkin lisääntynyt. Kongressin alahuoneen puhemies Gabriela Montaño arvioi, että lehtiä pureskelee 3,3 miljoonaa maan 11 miljoonasta asukkaasta.

Luvuilla perusteltiin kokan viljelyalan laajennuspäätöstä. Parlamentti hyväksyi lain helmikuun lopulla, ja presidentti Evo Morales on luvannut allekirjoittaa sen. Päätöstä edelsivät paikoin väkivaltaisiksi yltyneet mielenosoitukset, joissa subtrooppisen Yungasin alueen kokankasvattajat vaativat lisää peltoalaa.

Pureskeluun riittäisi vähempikin

Politiikan tutkija Julio Aliaga muistuttaa Euroopan unionin selvityksestä, joka ei ollut esillä lakia säädettäessä. Sen mukaan 6 000 hehtaarin tuottamat kokanlehdet riittäisivät Bolivian perinteisiin tarpeisiin.

"Ylijäämä menee huumekauppaan. Kokaiinia viedään Afrikkaan, Eurooppaan ja Venäjälle sekä uudelle suurelle markkina-alueelle Kiinaan", Aliaga sanoo.

Noin 50 Bolivian älymystön edustajaa tuomitsi parlamentin päätöksen ja arvioi, että kokaiinin valmistajat saavat sen seurauksena yli kymmenentuhatta tonnia raaka-ainetta vuodessa. He varoittivat ympäristöhaitoista, poliittisista ongelmista sekä huumeidenkäytön lisääntymisestä Boliviassa.

Valtaosa menee huumetuotantoon

Ennen tuloaan presidentiksi vuonna 2006 aymarakansaan kuuluva Morales johti kokankasvattajien ammattiliittoja Chaparen alueella ja vastusti yrityksiä rajoittaa viljelyä.

YK:n huumausainesopimus edellytti, että kokan perinnekäyttö kielletään vuoteen 1990 mennessä. Bolivia sai kuitenkin vuonna 2013 neuvoteltua itselleen sopimukseen poikkeuksen.

YK:n huume- ja rikosjärjestö UNODC arvioi, että Bolivian kokanviljelyalue kattoi vuonna 2015 reilut 20 000 hehtaaria, vaikka laki salli vain 12 000 hehtaarin viljelykset. UNODC:n mukaan Chaparen alueen kokanlehdistä 94 prosenttia menee huumetuotantoon.

Presidentti Morales kuitenkin puolustaa laillisen viljelyalan laajentamista ja haluaa herättää henkiin vanhat suunnitelmansa kokan teollisesta tuotannosta.

alkuperäiskansat Bolivia Suomen IPS

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Mies pienen traktorin päällä, toinen traktorin takana.

Väitöstutkimus: Yrittäjyyden avulla voi nousta köyhyydestä, mutta taikakonsti se ei ole – Yrittäjä tarvitsee hyvän idean ja paljon tukea

Marleen Wierenga tutki Aalto-yliopiston väitöskirjassaan intialaisia innovaatioyrittäjiä, joista yksi keksi moottoripyörän moottorilla toimivan traktorin. Yrittäjyys tarjoaa hänen mukaansa paljon mutta ei rajattomasti mahdollisuuksia vähentää köyhyyttä. ”Suurin osa kehitysmaiden yrittäjistä valitsisi mieluummin palkkatyön”, hän sanoo.
Vyötäröstä alaspäin kuvattu ihminen seisoo vanhoista kännyköistä koostuvan kasan yläpuolella.

Kulutuksen kiihtyminen on nostanut e-jätemäärät ennätystasolle – Eurooppalaiset tuottavat e-jätettä henkeä kohti eniten

Sähkölaitteita heitetään pois yhä enemmän, sillä kulutus kasvaa ja käyttöikä on lyhyt. Alle viidennes e-jätteestä kierrätetään, selviää YK:n raportista.
Rauhanmerkki roikkumassa metallijohdosta

Kansalaisjärjestöt vaativat humanitaarista aseidenriisuntaa – ”Pandemiaa ei ratkaista asevarustelulla”

Maailman pitäisi käyttää rahaa sotilasmenojen sijaan humanitaarisiin tarkoituksiin, todetaan järjestöjen avoimessa kirjeessä. Myös Suomen pitäisi miettiä hävittäjähankintoja uudelleen, sanoo kirjeessä mukana oleva Sadankomitea.
Miehiä kantamassa koreja päänsä päällä.

Raportti: Työntekijöiden oikeuksia poljetaan yhä enemmän – Uusi trendi on ay-johtajien tarkkailu

Ammattiyhdistysliikkeen maailmanjärjestön ITUCin mukaan työntekijöiden oikeudet ovat heikoimmalla tolalla sen jälkeen, kun se alkoi julkaista vuotuista katsausta vuonna 2014. Lähes kolme neljäsosaa tutkituista maista muun muassa rajoittaa oikeutta liittyä ammattiliittoon.
Vihannesmyyjiä istumassa tuotteidensa ääressä torilla.

Tansaniassa yritetään saada nuoret innostumaan maanviljelyksestä – Nyt pilaantuvat sadot vievät monen innon

Kotimaisen ruuan kysyntä on Tansaniassa kasvussa, mutta esimerkiksi varastointiongelmat ja osaamisen puute saavat monet siirtymään toiselle alalle. Trooppisen maatalouden instituutin Itä-Afrikan johtaja Victor Manyong uskoo, että maataloudessa on nuorille kosolti mahdollisuuksia rahan tekoon.

Tuoreimmat

Kansalaisjärjestöt vaativat humanitaarista aseidenriisuntaa – ”Pandemiaa ei ratkaista asevarustelulla”
Kulutuksen kiihtyminen on nostanut e-jätemäärät ennätystasolle – Eurooppalaiset tuottavat e-jätettä henkeä kohti eniten
Raportti: Työntekijöiden oikeuksia poljetaan yhä enemmän – Uusi trendi on ay-johtajien tarkkailu
Tansaniassa yritetään saada nuoret innostumaan maanviljelyksestä – Nyt pilaantuvat sadot vievät monen innon
Maailmassa on tarpeeksi ruokaa, mutta koronavirus voi silti aiheuttaa ruokakriisin – Yksi syy ovat huonosti toimivat tuotantoketjut
Väitöstutkimus: Yrittäjyyden avulla voi nousta köyhyydestä, mutta taikakonsti se ei ole – Yrittäjä tarvitsee hyvän idean ja paljon tukea
33 000 tyttöä menee päivittäin alaikäisenä naimisiin – Tuoreen raportin mukaan haitallisista perinteistä voitaisiin silti päästä eroon nopeastikin
Sähköautobuumi voi aiheuttaa ympäristö- ja ihmisoikeusongelmia, varoittaa YK-järjestö – Akkujen raaka-aineet valmistetaan vain muutamassa maassa
Maa, jota ei suljettu koronan takia – Malawissa oikeus määräsi valtion maksamaan köyhille ensin tukea
Israel saattaa ryhtyä liittämään osia Länsirannasta itseensä – Kansainvälinen yhteisö tyytyy lähinnä paheksumaan samalla, kun konfliktin ratkaisu liukuu yhä kauemmas