Bangkokin norsut pahassa pulassa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Bangkokin norsut pahassa pulassa

Metsien nopea häviäminen on tehnyt Thaimaan kansantaruston rakastamista elefanteista kodittomia ja työttömiä. Kesytetyt yksilöt koettavat ansaita elantoaan pääkaupungissa turisteja huvittamalla, mikä sekin on laitonta. Luonnossa elävien elefanttejen lukumäärä on romahtanut sadassa vuodessa 1,5 prosenttiin.

Bangkok, 04.04.05 (IPS) - Metsien nopea häviäminen on tehnyt Thaimaan kansantaruston rakastamista elefanteista kodittomia ja työttömiä. Kesytetyt yksilöt koettavat ansaita elantoaan pääkaupungissa turisteja huvittamalla, mikä sekin on laitonta.

"1900-luvun alussa norsuja oli yli 100 000, nyt niitä elää Thaimaan luonnossa alle 1 500", kertoo Richard Lair valtion norsujen suojelukeskuksesta.

Samaan aikaan Thaimaan luonnollinen metsäpeite on huvennut 90 prosentista alle 15 prosenttiin. Kun hakkuut kiellettiin 1990, norsuilta loppuivat työt. Reilut tuhat yksilöä uurastaa arvioiden mukaan laittomassa puunkaadossa. Lairin mukaan moni perinteinen elefanttien omistaja on joutunut myymään työjuhtansa piittaamattomille liikemiehille, jotka eivät hoivaa eläimiä rakkaudella.

Hyvän norsunpoikasen tai naaraan voi Thaimaassa ostaa nyt alle 8 000 eurolla. Aikuisen koulutetun uroksen hinta tuskin nousee yli 20 000 euron, Lair kertoo.

Kesytettyjä norsuja on Thaimaassa noin 2 700, kertoo Roger Lohanan paikallisesta eläinsuojeluyhdistyksestä.

"Olemme havainneet, että norsuja on alkanut kulkeutua Bangkokiin jo parivuotiaina. Täällä näkee pikkunorsuja kulkemassa aikuisen naaraan kanssa, mutta kyse ei ole omasta emosta", hän sanoo.

Osa norsujen omistajista on sotkeentunut niiden salakaatoon. Emo ammutaan ja norsuvauva tuodaan kaupunkiin kesyn "keinoemon" hoiviin, Lohanan selittää.

Hänen mukaansa bisnesmiehet ostavat norsuja ja vuokraavat niitä sitten entisille omistajille tai muille ajajille, jotka yrittävät ansaita eläimen avulla rahaa Bangkokissa.

Norsujen kuukausivuokrat liikkuvat 300-600 eurossa, joten parivaljakon on tehtävä kovasti töitä pysyäkseen hengissä. Moni kauppaa turisteille rihkamaa sekä ruokaa, jonka ostaja saa itse syöttää elefantille.

Eläinsuojelijoiden valitukset johtivat lopulta siihen, että norsuilta kiellettiin pääsy Bangkokiin. Koska norsunajajille ei löydy kotikylistä elantoa, he uhmaavat kuitenkin kieltoa ja hiipivät eläimineen sivukujia pitkin turistikaduille.

Uhanalaisten lajien kauppaa valvova Cites-järjestö kokoontui lokakuussa Bangkokissa, ja Thaimaan pääministeri Thaksin Shinawatra lupasi tuolloin, että valtio ostaa norsut ja sijoittaa ne eläintarhoihin tai luonnonpuistoihin.

Eläinsuojelijat kuitenkin varoittavat, että omaan häkkiin tai pieneen ryhmään sulkeminen olisi erittäin sosiaalisille norsuille kuolemaa pahempi tuomio.

Lohananin mukaan kesyjen norsujen palauttaminen luontoon taas onnistuu vasta kolmannessa sukupolvessa.

(Inter Press Service)

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia