Avoimeen lähdekoodiin siirtyneitä tahoja | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Avoimeen lähdekoodiin siirtyneitä tahoja

Vapaan ja avoimen lähdekoodin käyttöjärjestelmiä ja ohjelmistoja on käytössä jo hyvin monissa maissa ja instituutioissa. Esimerkiksi StarOfficella on jo kuusi miljoonaa käyttäjää, ja Saksan valtionhallinto ja Münchenin kaupunki ovat ilmoittaneet vaihtavansa työasemiensa käyttöjärjestelmäksi Linuxin. Myös Suomessa Linux on herättänyt kiinnostusta.

Vapaan ja avoimen lähdekoodin ohjelmistoja käytetään jo hyvin monissa maissa ja instituutioissa. Mm. StarOfficella, jota SunMicrosystems on kehittänyt eteenpäin ja myy Windowsia huokeampaan hintaan, on jo noin kuusi miljoonaa käyttäjää. Heihin lukeutuvat muiden muassaYhdysvaltain puolustusministeriö ja Skotlannin poliisi. Yhdysvalloissa myös monet muut ministeriöt ja valtion laitokset käyttävät avoimen lähdekoodin ohjelmistoja.

Jokaiselta mantereelta löytyy tällä hetkellä Linuxin mahdollisuuksia julkishallinnon palveluksessa tutkivia tai jo tutkimustuloksia käytäntöön soveltavia maita. Mm. Kanada, Kiina, Etelä-Korea, Peru, Meksiko, Euroopan Unioni, Iso-Britannia, Ruotsi, Norja ja Tanska ovat kiinnostuneet Linuxista sen edullisuuden ja turvallisuuden vuoksi. Saksan valtionhallinto ja Münchenin kaupunki ovat jo ilmoittaneet vaihtavansa työasemiensa käyttöjärjestelmäksi Linuxin.

Suomessa julkishallinto on suunnitellut siirtymää Windowsista Linuxiin Saksan esimerkkiä noudattaen, sillä muutoksessa on laskettu säästettävän 26 miljoonaa euroa vuosittain. Keskustelu alkoi Keskustan neljän kansanedustajan tekemästä toimenpidealoitteesta "Julkishallinnon siirtyminen Linux-käyttöjärjestelmään" 6.6.2002. Asiasta ei toistaiseksi ole tehty päätöksiä.

X-päätejärjestelmä säästää kustannuksissa

Turun kaupunki on tehnyt selvityksen omaa julkishallintoa parhaiten palvelevasta työasemaympäristöstään. Vuoden 2003 elokuussa julkistetun selvityksen tavoitteena oli hallitun ja kokonaistaloudellisesti edullisen IT-ympäristön kartoittaminen. Selvitystä varten toteutetussa projektissa testattiin Linux SuSe 8.1 Professionalin ja Windows Xp:n ja AD:n soveltuvuutta julkishallinnon eri osa-alueiden työasemaratkaisuksi ja palvelinympäristöksi.

Projektissa havaittiin Linuxin testaajien tarvitsevan enemmän opastusta kuin Windows-ohjelmien testaajien, ja heidän ongelmakseen nousi ajan ja resurssien puute. Selvityksen perusteella Turussa ollaan päätymässä kompromissiratkaisuun, jonka mukaan lähivuosina työasemien käyttöjärjestelmänä toimii pääosin Windows, mutta hankinnoissa tullaan aina taloudelliset ja tekniset aspektit huomioon ottaen suosimaan avoimen lähdekoodin ohjelmistoja, kuten Linuxia. Kyseessä on siis vaiheittainen siirtymä, jonka alkuvaiheessa asennetaan kokeiluluonteisesti Linux 50 työasemaan, ja avoimen lähdekoodin toimisto-ohjelmisto OpenOffice kaikkiin työasemiin.

Yhtenä mahdollisuutena olisi asentaa julkishallinnon työpisteisiin Linux-pohjainen X-päätejärjestelmä. Siinä päätteet voivat olla vanhoja työasemakäytössä olleita koneita, ja vain palvelimen tulee olla uusi ja tehokas. Päätteet ja palvelin keskustelevat keskenään niin, että ohjelmat on asennettu keskuksena toimivalle palvelimelle, ja työntekijät voivat työskennellä niiden avulla miltä tahansa päätteeltä käsin.

X-päätejärjestelmä sopii erityisen hyvin yhteisöihin, joissa monilla päätteillä käytetään samoja ohjelmia kuten tekstinkäsittelyä, taulukkolaskentaa, internetiä ja sähköpostia. Järjestelmällä voidaan koota suuret säästöt, koska muutokset tehdään aina palvelimeen, ja näin ainoastaan siihen kohdistuu lisenssi-, päivitys- ja ylläpitokustannuksia.

X-päätejärjestelmä on sinänsä yhtä vanha keksintö kuin itse tietotekniikka, mutta yhdistämällä kyseinen järjestelmä ja Linux voidaan muuttuneessa lisenssipolitiikkatilanteessa välttyä vuosittaisilta lisäkustannuksilta. Kokemuksia Linux-pohjaisesta X-päätejärjestelmästä on mm. Joensuun ja Vaasan kaupunginkirjastoilla.

Linkit:

Turun kaupungin infrastruktuuriselvitys (PDF)
("Varteenotettava vaihtoehto -avoimen lähdekoodin käyttö julkishallinnossa")
Turun Sanomat: "Turku ei aiokaan siirtyä kokonaan Linux-ohjelmiin"
(8.12.2003)
Pronics Oy: tietoa X-päätejärjestelmästä

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia