Autojen päästövero yskii EU:ssa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Autojen päästövero yskii EU:ssa

Autoilun verottaminen hiilidioksidipäästöjen mukaan uhkaa ottaa takapakkia Euroopan unionissa, kun asiaa käsittellään 4. päivänä joulukuuta. Aiemmin tänä vuonna EU ilmoitti kuuluvansa ilmastonmuutoksen vastustajien kärkijoukkoon.

EU-maiden valtiovarainministerit käsittelevät autojen päästäveroa 4. joulukuuta, mutta puheenjohtajamaa Portugali ei usko edotuksen läpimenoon.

IPS:n näkemässä ei-julkisessa työasiakirjassa Portugalin hallitus arvioi, että "huomattava määrä" EU-maita vastustaa päästöjen kytkemistä kansalliseen autoveroon.

Aiemmin tänä vuonna EU ilmoittautui ilmastonmuutoksen vastaisen taistelun kärkijoukoksi, mutta Portugali ehdottaa nyt "joustoa", joka jättäisi päästöveron kunkin maan omaan päätösvaltaan.

EU-komissio esitti vuonna 2005, että jäsenmaiden nykyiset autoverot uudistetaan kymmenen vuoden kuluessa ainakin osittain päästöpohjalle.

Osa autonvalmistajista kannattaa veroa

EU-parlamentin liberaaliryhmän brittijäsen Chris Davies ällistelee jäsenmaiden vastahakoisuutta, varsinkin, kun eräät autonvalmistajat ovat asettuneet kannattamaan päästöveroa.

Autoliikenne tuottaa liki viidenneksen EU:n hiilidioksidipäästöistä. Ympäristöjärjestöjen yhteiselin T&E on tutkinut autojen kehitystä eri maissa. Saksan suurimmissa tehtaissa valmistettujen ajokkien päästöt kasvoivat viime vuonna, kun taas japanilaisten, ranskalaisten ja italialaisten laskivat.

T&E:n johtaja Jos Dings muistuttaa, että ollessaan Saksan ympäristöministerinä 1994 Angela Merkel vaati hiilidioksidipäästöjen ylärajaksi 120 grammaa kilometrillä. EU-komissio suositteli aiemmin tänä vuonna 130:tä grammaa, kun liittokansleri Merkel ja Saksan autoteollisuus olivat lobanneet tuimasti tiukempaa rajaa vastaan.

Vuonna 2006 eurooppalaisten autojen päästöt olivat keskimäärin 160 grammaa kilometriä kohti. Suomessa keskiarvot hipovat 180:tä grammaa, ja ajoneuvoveroa pohtinut työryhmä ehdottaa, ettei tämän alle jäävien päästöjen verotusta kiristetä.

Toyotan Euroopan-osaston varapääjohtaja Graham Smith harmittelee EU-maiden kyvyttömyyttä sopia päästöveroista. Hän kaipaa sitovia sääntöjä vapaaehtoisuuden sijaan, koska ne asettavat kaikki valmistajat samalle viivalle.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia