Aung San Suu Kyi täyttää 60 Burman juntan vankina | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Aung San Suu Kyi täyttää 60 Burman juntan vankina

Nobelin rauhnapalkinnolla palkittu burmalainen Aung San Suu Kyi täyttää 60 vuotta 19. kesäkuuta kotiarestissa. Hänen merkkipäiväkseen suunnitellaam mielenosoituksia eri puolilla maailmaa. Suu Kyi on ollut kotiarestissa yhteensä lähes kymmenen vuota ja viimeinen kotiaresti alkoi vuonna 2003. Sen aikana hän e ole saanut ottaa yhteyttä kansalaisjärjestöjen, YK:n tai oman NLD-puolueensa edustajiin.

Nobel-palkitun oppositiojohtajan merkkipäiväksi valmistellaan mielenosoituksia ympäri maailmaa

Bangkok (IPS – Marwaan Macan-Markar) Vaikka näyttää siltä, että burmalainen oppositiojohtaja Aung San Suu Kyi viettää 60-vuotissyntymäpäiväänsä 19. kesäkuuta kotiarestissa, häntä muistetaan laajalti eri puolilla maailmaa.

Yhdysvalloissa elävien Burman-pakolaisten järjestö Campaign for Burma kertoo internet-sivuillaan, että Suu Kyin syntymäpäivään valmistaudutaan Skotlannista Thaimaahan ja Teksasista Tokioon.

Tukijat muistuttavat, että Suu Kyi on ainoa vangittuna oleva Nobelin rauhanpalkinnon saaja. Toinen nobelisti, eteläafrikkalainen piispa Desmond Tutu, onkin julistanut, että ”niin kauan kuin hän on pidätettynä, yksikään meistä ei ole todella vapaa”.

Suu Kyin vapauttamista vaativia mielenosoituksia kaavaillaan hänen merkkipäivänään Burman suurlähetystöjen edustalle ainakin Tokiossa, Soulissa, Delhissä, Lontoossa ja Washingtonissa.

”Burman sotilashallituksen on vaikea ohittaa kaikkialta tulvivia mielenilmaisuja. Eristyksestään huolimatta Suu Kyille virtaa valtavasti tukea ja solidaarisuutta”, Debbie Stothard Alternative Asean Network on Burma -järjestöstä vakuuttaa.

Hänen mukaansa ihmisoikeusjärjestöille on jo tullut tavaksi nostaa Burman poliittisten vankien ahdinko esiin Suu Kyin syntymäpäivänä.

Burman vankiloissa viruu lähes 1 300 poliittista vankia, joiden joukossa on kansanedustajia, kirjailijoita, buddhalaismunkkeja ja demokratialiikkeen aktivisteja. Toimittaja Win Tin, 75, on ollut telkien takana 16 vuotta.

Burman demokratiaa vaatinut kansannousu murskattiin verisesti 1988. Kevään 1990 vaaleissa Suu Kyin johtama Kansallinen demokratialiitto (NLD) sai äänivyöryn, mutta sotilasjuntta mitätöi tuloksen. Vuonna 1962 vallan anastanut sotilashallitus johtaa yhä maata rautaisin ottein.

Suu Kyi on ollut kotiarestissa yhteensä melkein kymmenen vuotta: ensin 1989-1995 ja uudelleen 2000-2002. Viimeisin, toukokuussa 2003 alkanut vankeus, on ollut kaikista ankarin.

Hän ei ole saanut ottaa yhteyttä ulkomaisiin diplomaatteihin moneen kuukauteen. Myös kontaktit YK:n ja kansalaisjärjestöjen sekä oman NLD-puolueen edustajiin on kielletty.

Jopa Suu Kyin perhelääkärin käyntejä on harvennettu rajusti, ja hän joutuu anomaan jokaiseen luvan maan johdolta.

”Hallitus yrittää katkaista Suu Kyiltä kaikki yhteydet ja tehdä hänestä poliittisesti merkityksettömän. Hänestä ei tihku mitään tietoja, mikä poikkeaa täysin aiemmasta tilanteesta”, kertoo Aung Zaw, joka toimittaa Burman-pakolaisten Irrawaddy-lehteä Thaimaassa.

Burman juntta pelästyi valtavaa kansansuosiota, jota Suu Kyille osoitettiin, kun hänet toukokuussa 2002 vapautettiin sillä kertaa 19 kuukautta kestäneestä kotiarestista. Hänen poliittisiin tilaisuuksiinsa saapui satojatuhansia kuulijoita.

Vuoden kestäneen vapautensa aikana Suu Kyi vieraili 135 paikkakunnalla eri puolilla Burmaa. Tilaisuudet vetivät väkeä Burman lukuisista etnisistä ryhmistä.

Sen jälkeinen yritys vaientaa oppositiojohtaja on Stothardin mukaan tuonut käänteisen tuloksen. Moni kannattaja on ottanut suuren riskin ja allekirjoittanut vetoomuksen hänen vapauttamisekseen.

NLD:n mukaan nimiä on kertynyt jo liki 300 000 vetoomukseen, jossa vaaditaan myös kokoontumisen vapautta poliittisille ja etnisille ryhmille. Vetoomus aiotaan toimittaa Burman juntalle ja YK:lle.

(Inter Press Service)

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia