Asiat unohtuvat Filippiinien vaaliriehassa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Asiat unohtuvat Filippiinien vaaliriehassa

"On niin hauskaa, että ihan itkettää", Manilassa ilmestyvä Mabuhay-lehti luonnehtii Filippiinien presidentinvaalitaistelua, jossa riehakkuus ja loanheitto uhkaavat haudata tärkeät asiakysymykset. Vaalit pidetään 10. toukokuuta. Tarkkailijoiden mukaan Filippiinien presidentinvaalitaistelu on nyt riitaisempi kuin aikoihin.

Kun kolme kuukautta kestävä vaalikamppailu helmikuussa alkoi, Philippine Daily Inquirer -lehti asetti kuuden ehdokkaan kuvat riviin kuin ravihevoset lähtöviivalle.

Ehdokkaaksi pyrki alkujaan yli 80 henkeä, mutta vaalilautakunta hyväksyi vain kuusi. He ovat nykyinen presidentti Gloria Macapagal Arroyo, elokuvatähti Fernando Poe Junior, senaattori Panfilo Lacson, entinen senaattori ja opetusministeri Raul Roco, evankelista Eddie Villanueva ja liikemieheksi esittäytyvä Eddie Gil.

Varhaisimmat mielipidemittaukset ennakoivat, että varteenotettavia ehdokkaita on neljä: Arroyo, Poe, Lacson ja Roco. Lopullisen kaksinkamppailun kävisivät Arroyo ja Poe, joista Poe on tässä vaiheessa johdossa.

Kampanjaa on käyty erittäin meluisasti alusta asti, ja ehdokkaiden keskinäinen mustamaalaus tarjoaa kansalle uusia yllätyksiä lähes päivittäin. Asiaperusteita valinnalleen Filippiinien 40 miljoonaa rekisteröityä äänestäjää ovat saaneet niukalti. Uurnille pääsee muiden muassa lähes viisi miljoonaa nuorta ensikertalaista.

"En ole vielä päättänyt, ketä äänestän. En itse asiassa tiedä heistä yhtään mitään", tunnustaa yliopistossa tietotekniikkaa opiskeleva Karlo Rafada.

Vaalitaistelun tuoksinalta Rafada ei kuitenkaan ole välttynyt. Hän kertoo juuttuneensa koulumatkallaan ruuhkaan, jonka Lacsonin vaalikaravaanin noin tuhat henkilöautoa aiheutti Manilan ja ehdokkaan kotikaupungin Caviten väliselle valtatielle.

Myös Arroyon ja Poen "vaalivankkurit" tukkivat liikennettä tahoillaan. Tilanne äityi niin pahaksi kampanjan alkaessa 11. helmikuuta, että moni oppilaitos ja työpaikka antoi puolet päivästä vapaaksi.

Puhelinkortteja ja välipaloja katukojussa kauppaava Mikaela Corpuz kuvaa vaalitaistelua "pyörryttäväksi". Hän on kuitenkin jo tehnyt valintansa: Arroyo tarvitsee lisää aikaa jatkaakseen hyvää linjaansa.

"Vähät hänen korruptoituneesta aviomiehestään, Arroyo pystyy seisomaan omilla jaloillaan", Corpuz vakuuttaa.

Presidentin puolisoa, lakimies Jose Miguel Arroyoa, on syytetty laittoman rahan pesemisestä väärän nimen turvin, mutta tämä on kiistänyt syytökset.

Opiskelijapoika kaipaa lisää tietoa ehdokkaiden politiikasta. "Etsin ehdokasta, joka hälventäisi tulevaisuutta koskevia huoliani. Pelkään, etten saa töitä valmistuessani vuoden päästä. Ainoaksi vaihtoehdoksi jää lähteä maasta niin kuin kaikki muutkin", Rafada pohtii.

Tarkkailijoiden mukaan Filippiinien presidentinvaalitaistelu on nyt riitaisempi kuin aikoihin. Maa on kamppaillut epävakaiden poliittisten olojen kanssa sen jälkeen, kun presidentti Joseph Estrada pantiin viralta korruptiosyytteiden vuoksi vuonna 2001. Myös talous on alamaissa, ja yli kymmenen prosentin työttömyys on Kaakkois-Aasian korkeimpia.

Viranomaiset listasivat alkuvuodesta lähes 500 tulenarkaa levottomuuspesäkettä, joista huomattava osa sijaitsee eteläisellä Mindanaon saarella. Samalla laskettiin, että maassa toimii poliittisten "sotaherrojen" käskyläisinä 169 yksityistä aseistettua ryhmää.

Eri puolilta maata kantautuvien tietojen mukaan ihmisiä kuolee ja loukkaantuu poliittisten salamurhien ja väijytysten seurauksena.

Vaalitoimitsijoiksi määrätyt kyläkoulujen opettajat vaativat lisää turvatakuita ja parempaa palkkaa. Presidentin lisäksi toukokuun vaaleissa valitaan myös parlamentti ja kunnalliset päättäjät.

Inquirer-lehden politiikan toimittaja Amando Doronila muistuttaa, että 40 prosenttia filippiiniläisistä elää köyhyydessä, mutta talous uhkaa jäädä vaaleissa sivuseikaksi.

Doronilan mukaan asiakysymyksiä vältetään vaalitaistelussa "kuin tarttuvaa tautia". Esimerkiksi sopii väestöpolitiikka. Sen uskoisi kiinnostavan poliitikkoja maassa, jonka 80 miljoonasta asukkaasta puolet on alle 21-vuotiaita, ja johon syntyy 1,8 miljoonaa ihmistä lisää joka vuosi.

Perhesuunnittelun puolustajat kyselivät ehdokkaiden kantoja alkuvuodesta, mutta vastaukset jäivät ympäripyöreiksi. Arroyo sanoi kannattavansa vain luonnollista syntyvyyden säännöstelyä ja kunnioittavansa pariskuntien päätösvaltaa.

Roco halusi, että pareille kerrotaan, mitä perhesuunnittelukeinoja on tarjolla. Lacson ehdotti mallin ottamista naapurimaista, joissa on suosittu kahden lapsen politiikkaa. Poella ei ollut vastausta valmiina.

Toistensa "perhesuunnittelusta" ehdokkaat ovat puhuneet paljon hanakammin levittäessään huhuja rakastajattarista ja aviottomista lapsista. Esimerkiksi Poe on joutunut myöntämään, että hänellä on lapsi erään entisen näyttelijättären kanssa.

Kilpailijoiden ikävät puheet taas yritetään peittää kalliilla mainoskampanjoilla, joihin on pestattu tekijöitä Hollywoodia myöten.

(Inter Press Service)

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia