Asiantuntijat: Gazan väkivaltaisuudet tutkittava perusteellisesti | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Asiantuntijat: Gazan väkivaltaisuudet tutkittava perusteellisesti

Väkivallan kierre voi jatkua, jos Israelin laitonta Gazan saartoa ei pureta, varoittaa UNWRA:n johtaja.

YK:n asiantuntijat vaativat, että Israelin ja Gazan reilun viikon kestäneissä pommituksissa ja raketti-iskuissa tapahtuneet ihmisoikeusrikkomukset tulisi selvittää perusteellisesti pikaisella ja puolueettomalla tutkimuksella.

"Tutkimuksilla tulisi valottaa mitä tapahtui, selventää vastuita ja ottaa huomioon uhrien korvausten tarve", sanoo YK:n ihmisoikeusneuvoston asiantuntijaryhmän puheenjohtaja Michel Forst.

Israelin ja Gazan viikon takaisessa konfliktissa kuoli YK:n mukaan 139 palestiinalaista, joista yli 70 oli siviilejä. Yli 900 palestiinalaista haavoittui ja 10 000 joutui jättämään kotinsa. Israelissa neljä siviiliä sai surmansa ja 219 ihmistä haavoittui. Sotatoimissa sai surmansa yksi sotilas ja 16 loukkaantui.

Gazan kaistaletta hallitsevan Hamas-liikkeen mukaan Israelin pommitukset aiheuttivat 1,2 miljardin dollarin vauriot alueen infrastruktuurille.

Tulitauosta huolimatta Gaza on vaarassa vajota uuteen väkivallan kierteeseen, jos kaistaleen vankilamaisiin olosuhteisiin ei saada välittömiä parannuksia ja Israelin laitonta saartoa pureta välittömästi, YK:n palestiinalaisten pakolaisten järjestö UNRWA:n johtaja Filippo Grandi sanoi maanantaina.

UNRWA on avustamassa tuhansia Gazan asukkaita yli 11 miljoonalla eurolla. Avustuksia järjestö on saanut muun muassa Ruotsilta, joka on luovuttanut palestiinalaisten tukemiseen lähes kaksi miljoonaa euroa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia