Aristiden vierailu kuohuttaa Karibiaa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Aristiden vierailu kuohuttaa Karibiaa

Jamaikan päätös ottaa vastaan Haitin syrjäytetty presidentti Jean-Bertrand Aristide on herättänyt monenlaisia mielipiteitä Karibialla. Tavallisten jamaikalaisten ja muutamien pienten saarivaltioiden mielestä teko on rohkea. Poliittisen opposition mielestä ei kuitenkaan ole viisasta vaarantaa suhteita Haitiin, Yhdysvalloista puhumattakaan.

"Jamaika lähettää viestin supervalloille. Ensi kerran pitkään aikaan Jamaika ottaa kantaa, ja siitä mä tykkään", Gloria Simms, 46, riemuitsee.

Simms kuuluu niihin tavallisiin jamaikalaisiin, joiden mielestä Haitin syrjäytetyn presidentin Jean-Bertrand Aristiden päästäminen saarivaltioon on rohkea teko.

Jamaikasta löytyy kuitenkin niitäkin, joiden mielestä ei ole viisasta vaarantaa suhteita köyhään naapurimaahan - saati sellaisiin vaikutusvaltaisiin maihin kuin Yhdysvallat, Ranska ja Kanada.

Jamaika suostui ottamaan Aristiden vastaan, kun tämä palasi 16. maaliskuuta lyhyeltä visiitiltään Keski-Afrikan tasavallasta. Amerikkalaiset kuljettivat hänet sinne helmikuun 29. päivän ristiriitaisten tapahtumien jälkeen.

Aristide väittää, että USA:n agentit sieppasivat hänet sen jälkeen, kun hänet oli pakotettu allekirjoittamaan erokirje. Yhdysvallat sanoo, että Aristide lähti vapaaehtoisesti, kun hänen eroaan vaatineet levottomuudet yltyivät pitelemättömiksi.

Jamaikan viranomaiset korostavat, että maa ei tarjoutunut majoittamaan Aristidea, vaan tämä pyysi itse tilapäistä majapaikkaa. Se myönnettiin humanitaarisin perustein, jotta Aristide voisi olla yhdessä perheensä kanssa ja valmistella pysyvää muuttoa jonnekin muualle.

Yhdysvaltain presidentin turvallisuuspoliittinen neuvonantaja Condoleezza Rice luonnehti Jamaikan päätöstä sanoilla "huono idea".

Jamaikan pääministeri Percival Patterson kuitenkin vakuutti maansa parlamentille uskoaan, että päätös oli oikea, onhan kyseessä "vanha kollega Karibian maiden järjestöstä (Caricom)".

Haitin väliaikainen pääministeri Gerard Latortue ehti ilmoittamaan, että hän katkaisee maansa diplomaattisuhteet Jamaikaan ja harkitsee uudelleen välejä 15-jäseniseen Caricomiin.

Järjestö on vaatinut Aristiden eroon liittyneiden olosuhteiden perinpohjaista selvittämistä.

St. Vincent ja Grenadiinien saarivaltion pääministeri Ralph Gonsalves kiitti Jamaikan päätöstä "upeaksi eleeksi".

Barbadosin ulkoministeri Billie Miller oli vähemmän innoissaan ja arveli, että tapahtuneella saattaa olla vaikutusta Caricomin huippukokoukseen, joka alkaa 25. maaliskuuta St. Kitts ja Nevisissä. Haitin uskotaan nousevan kokouksen pääaiheeksi.

Washingtonissa Yhdysvalloissa toimivan Trinity Collegen Haitin-tuntija Robert Maguire arvio Jamaikan tehneen säännöt selviksi Aristidelle.

"Jokainen ottaa riskin Aristiden kanssa, koska hän on arvaamaton toimissaan. Jamaika voi kuitenkin sanoa tehneensä oikein", hän pohtii.

"On selvää, että tämä ei miellytä Yhdysvaltoja. Se heittää varjon Jamaikan-suhteiden ylle. Mutta Yhdysvallatkaan ei voi aina sekä syödä että säästää kakkua - asiaan liittyy laillisuuskysymyksiä", Maguire jatkaa.

Oppositiossa olevan Jamaikan työväenpuolueen puheenjohtaja Bruce Golding arvioi, että maalle voi koitua Aristiden vierailusta diplomaattisia seurauksia, jotka olisi ollut viisasta välttää.

Tutkija Maguire odottaa mielenkiinnolla Caricomin tulevaa kokousta, koska järjestön kannanotot ovat olleet verrattain kovia. "Se näyttää sanovan, että tässä taas suuret maat tönivät pieniä mielensä mukaan, mikä minusta viittaa Aristidea laajakantoisempiin asioihin."

"Kaikkien pitäisi nyt laskea kymmeneen, myös Latortuen ja Aristiden. Sen jälkeen Caricom voisi palata normaaliin diplomatiaan. Se tosin saattaa onnistua vasta, kun Haitissa on uusi laillisesti valittu hallitus", hän järkeilee.

(Inter Press Service)

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia