Amnesty: Suuri käänne ihmisoikeuksissa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Amnesty: Suuri käänne ihmisoikeuksissa

Amnesty International näkee historiallisia mahdollisuuksia ihmisoikeuksien paranemiselle maailmassa.

Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan maiden liikehdintä demokratian ja vapauden puolesta sekä sosiaalisen median voima tarjoavat Amnestyn vuosiraportin mukaan historiallisen mahdollisuuden ihmisoikeusmuutoksiin.

”Ihmiset ovat nousseet uhmaamaan sortoa luodeista ja tankeista piittaamatta. Tämä urheus yhdistettynä uuteen teknologiaan, joka auttaa paljastamaan yritykset rajoittaa sanan- ja kokoontumisvapautta, on vahva viesti ihmisoikeuksia sortaville hallituksille”, kuvaa Amnestyn Suomen osaston toiminnanjohtaja Frank Johansson historiallista muutosta.

Myönteisen kehityksen ohella vuosiraportti, joka kuvaa ihmisoikeustilannetta 157 maassa vuonna 2010, listaa tapahtuneet ihmisoikeusloukkaukset. Sananvapautta on rajoitettu ainakin 89 maassa, kidutusta ja pahoinpitelyjä dokumentoitu 98 maassa ja epäoikeudenmukaisia oikeudenkäyntejä ainakin 54 maassa.

Raportin mukaan ihmisoikeusaktivistien tilanne vaikeutui muun muassa Ukrainassa, Valko-Venäjällä ja Kirgisiassa, minkä lisäksi ihmisoikeusaktivistien uhkailu, vangitseminen ja kidutus oli yleistä esimerkiksi Afganistanissa, Angolassa, Brasiliassa, Kiinassa, Meksikossa, Venäjällä, Myanmarissa, Turkissa, Uzbekistanissa, Vietnamissa ja Zimbabwessa.

Suomea Amnesty arvostelee alaikäisten turvapaikanhakijoiden säilöönotosta. Alaikäisten säilöönottotapauksia oli ainakin 17, joista neljä oli yksin maahan tulleita.  Amnestyn kanta on, että turvapaikanhakijoiden säilöönottoa tulee välttää. Yksintulleiden alaikäisten säilöönotto pitäisi kieltää Suomen lainsäädännössä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia