Amnesty: Seksuaalinen väkivalta järjestelmällistä Egyptissä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Amnesty: Seksuaalinen väkivalta järjestelmällistä Egyptissä

Vallankumouksen keskipisteessä ollut Tahririn aukio on muuttunut vaaranpaikaksi naisille. Naisaktivistit uskovat väkivallan olevan suunniteltua.

Raiskaukset ja seksuaalinen väkivalta ovat lisääntyneet Egyptin Tahririn aukiolla viime kuukausina, sanoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty International.

Järjestön raportin mukaan Tahririn aukiolla, josta maan vallankumous kaksi vuotta sitten alkoi, on raportoitu useita hyökkäyksiä mieltään naisia vastaan. Egyptiläiset naisaktivistit arvelevat, että kyseessä on järjestetty väkivalta, jonka tarkoituksena on hiljentää naiset ja maan oppositio.

Hyökkäykset noudattavat selvää kaavaa: naisia vastaan hyökätään, kun nämä ovat yksin, ympärille tulee nopeasti paljon miehiä eivätkä he näytä pelkäävän kiinnijäämistä. Naisilta revitään vaatteita ja heitä pahoinpidellään seksuaalisesti joukon keskellä. Osa naisista on raiskattu.

Egyptiläisten järjestöjen mukaan vallankumouksen toisena muistopäivänä 25.1. yli 20 naista joutui hyökkäyksen kohteeksi Tahririn aukiolla. Myös auttajia vastaan on hyökätty.

Harva nainen uskaltaa kertoa viranomaisille, sillä he pelkäävät leimaantumista. Asianajajien mukana naisia ei myöskään oteta vakavasti, vaan heitä moititaan tai heitä kehotetaan antamaan anteeksi hyökkääjilleen. Yhtä tammikuun 25. päivänä tapahtunutta raiskausta on kuitenkin alettu tutkia.

Amnestyn mukaan hyökkäykset muistuttavat jo entisen presidentin Hosni Mubarakin aikoja. Järjestö on huolissaan joulukuussa hyväksytystä uudesta perustuslaista, joka ei sen mukaan suojele naisia.

Egyptissä on vallankumouksen jälkeen ollut muitakin naisiin kohdistuvia hyökkäyksiä. Keväällä 2011 armeija teki neitsyystestejä useille naisille. Ketään ei ole tuomittu teoista.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia