Amnesty nosti miljoonan euron loppupalkat pöydälle | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Amnesty nosti miljoonan euron loppupalkat pöydälle

Vaikea keskustelu Amnestyn entisten johtajien suurista loppupalkoista vahvisti järjestöä, sanoo Frank Johansson.

Lauantaina päättyneessä Amnesty Internationalin kansainvälisessä edustajakokouksessa Hollannin Noordwijkerhoutissa keskusteltiin kiivaasti Amnestyn entiselle kansainväliselle pääsihteerille Irene Khanille ja entiselle apulaispääsihteerille Kate Gilmorelle maksetuista suurista loppupalkoista, Amnestyn Suomen osaston toiminnanjohtaja Frank Johansson kertoo.

Keskustelujen keskipisteessä oli helmikuun lopussa julkisuuteen tullut tieto Khanille ja Gilmorelle vuoden 2009 lopussa maksetuista kultaisista kädenpuristuksista, joiden kokonaissumma oli silloisen kurssin mukaan yli miljoona euroa.

Järjestön kansainvälisen johtokunnan (IEC) puheenjohtaja Peter Pack selitti loppupalkkojen syntyneen IEC:n vuonna 2008 tekemästä päätöksestä olla ehdottamatta Khania kolmannelle kaudelle järjestön kansainvälisenä pääsihteerinä. IEC päätyi myös siihen, että Khanin kanssa samaan aikaan aloittanut Gilmore lopettaisi vuoden 2009 lopussa.

Ongelma syntyi Packin mukaan siitä, että Khan olisi halunnut jatkaa työtään, jolloin IEC:n vaihtoehtoina oli joko Khanin irtisanominen tai sopimus korvausten maksamisesta Khanille ja Gilmorelle. IEC päätyi keskustelujen ja harkinnan jälkeen jälkimmäiseen.

Luurangot ulos kaapeista

Edustajakokouksen ensimmäisenä päivänä IEC:n pyytämän riippumattoman selvityksen tekijä Dame Anne Owers arvosteli taloudenhoidon ja henkilöstöhallinnon puutteita kansainvälisen sihteeristön sisällä sekä esitti useita parannusehdotuksia.

Owersin raportin jälkeistä keskustelua Johansson kuvasi kiivaaksi.

”Keskustelussa käytettiin runsaasti vihaisia, jopa epäamnestymaisia puheenvuoroja ja käytettiin kovia sanoja." Johanssonin mukaan keskustelussa kritisoitiin sekä palkkioiden tasoa että tapaa, jolla prosessi hoidettiin, eikä IEC saanut ymmärrystä toimilleen, vaikka tilanteen vaikeus tiedostettiin.

Edustajakokouksen päätteeksi hyväksyttiin yksimielisesti 18-kohtainen päätöslauselma siitä, miten selvitysraportin suosituksia talous- ja henkilöstöhallinnon vahvistamisesta toteutetaan. Johanssonin mukaan päätöslauselmaan sisältyvät kaikki Owersin raportissa esittämät suositukset. Jatkossa Johanssonin mukaan IEC ja Amnestyn tilintarkastajat seuraavat aikaisempaa tarkemmin ja täsmällisemmin talous- ja henkilöstöhallintoa.

Owersin raportin suositusten hyväksymisen ohella edustajakokous vaihtoi IEC:n puheenjohtajaa. IEC:n puheenjohtaja Pack ilmoitti haluavansa, että kokous äänestäisi hänen luottamuksestaan, vaikka sääntöjen mukaan hänen mandaattinsa olisi jatkunut. Lopputulos oli, että Pack ei saanut kokoukselta luottamusta. Uusi puheenjohtaja valitaan IEC:n ensimmäisessä kokouksessa.

Vaikka edustajakokouksen keskustelu oli kiivasta, Johanssonin mukaan se vahvisti Amnestyä. ”Demokraattinen ja avoin keskustelu oli lähes jokaisen mielestä pakko käydä. Henki kokouksessa oli sellainen, että täältä lähdetään entistä vahvempina."

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia