Amnesty: Merirosvoussyytökset Greenpeacea vastaan perusteettomia | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Amnesty: Merirosvoussyytökset Greenpeacea vastaan perusteettomia

Ihmisoikeusjärjestö vaatii Venäjän pidättämien aktivistien vapauttamista takuita vastaan.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International vaatii Venäjän turvallisuusjoukkojen pidättämien Greenpeace-aktivistien vapauttamista takuita vastaan. Järjestön mukaan öljyaluksen valtauksessa ei ole kyse merirosvouksesta.

"Syytökset merirosvouksesta ovat täysin perusteettomia, ja on vahingollista, että näin vakavia syytöksiä esitetään kevyesti", toteaa John Dalhuisen, Amnestyn Euroopan ja Keski-Aasian ohjelmajohtaja.

Venäjän viranomaiset pidättivät vajaat kaksi viikkoa sitten 30 ympäristöjärjestö Greenpeacen aktivistia ja freelancer-työntekijää Pohjois-Venäjällä Petšoranmerellä, kun nämä nousivat öljyjätti Gazpromin öljynporauslautalle vastustaakseen arktisen alueen öljynporauksia. Greenpeacen mukaan aktivisteja kohti ammuttiin varoituslaukauksia. Pidätettyjen joukossa on myös suomalainen Sini Saarela, joka on muiden tavoin määrätty tutkintavankeuteen.

Venäjän tutkintakomitea on ilmoittanut selvittävänsä, onko kyseessä merirosvous, josta voi Venäjällä saada 5–15 vuoden vankeusrangaistuksen.

Amnesty muistuttaa, että kansainvälisen oikeuden määritelmän mukaan merirosvous on laiton väkivallanteko, vapaudenriisto tai ryöstö, joka on tehty yksityistä etua silmällä pitäen. Myös Venäjän oman rikoslain mukaan määritelmä on samankaltainen.

Myös ulkoministeri Erkki Tuomioja on arvioinut, ettei kyse ole merirosvouksesta.

Greenpeace uskoo, että kyseessä on paremminkin yritys pelotella arktista öljyryntäystä vastustavia. Järjestö on kampanjoinut pitkään arktisen alueen suojelun puolesta, sillä sen mukaan vaarana on Arktiksen ekosysteemien pilaantuminen sekä ilmastonmuutoksen kiihtyminen. Venäläisen Gazpromin lisäksi alueelta etsii öljyä muun muassa Shell.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia