Amnesty kritisoi Saudi-Arabian terrorismilakia | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Amnesty kritisoi Saudi-Arabian terrorismilakia

Järjestön mukaan lakiesitys antaisi viranomaisille mahdollisuuden käyttää lainsäädäntöä toisinajattelijoita vastaan.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin mukaan Saudi-Arabiassa terrorismin ehkäisyn nimissä valmisteltu lakiesitys on uhka sananvapaudelle. Toteutuessaan se antaisi maan viranomaisille mahdollisuuden käyttää lainsäädäntöä toisinajattelijoita vastaan.

"Läpi mennessään laki mahdollistaisi pientenkin rauhanomaisten mielenilmausten ja vastarinnan leimaamisen terrorismiksi ja lisäisi merkittävästi ihmisoikeusloukkausten mahdollisuutta", toteaa Amnesty Internationalin Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan johtaja Philip Luther.

Lakiesitys antaa sisäministerille laajat valtuudet ryhtyä toimiin suojellakseen valtion sisäistä turvallisuutta mahdollisilta terroristiuhilta, ilman oikeuden valvontaa. Amnestyn mukaan lakiesityksen "terroriteot"-määritelmä on niin laaja, että se mahdollistaa lain väärinkäytön toisinajattelijoita vastaan.

Lain mukaan esimerkiksi Saudi-Arabian kuninkaan tai kruununprinssin luotettavuuden kyseenalaistamisesta voitaisiin lakiin nojaten tuomita vähintään kymmenen vuoden vankeuteen. Lisäksi lakiesitys sallisi jopa 120 päivää kestävät salaiset vangitsemiset ilman oikeudenkäyntiä. Salaisissa vankiloissa kidutuksen ja pahoinpitelyn riski on suuri eikä vangituilla ole oikeutta asianajajaan.

Amnestyn esittämästä kritiikistä johtuen pääsy järjestön kansainvälisille internetsivuille on Saudi-Arabiassa estetty. Useat maassa toimivat toimittajat ja aktivistit vahvistivat järjestölle, etteivät saaneet yhteyttä www.amnesty.org-sivustoon.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia