Uutiset

Amnesty ja YK huolissaan Ranskan tiedustelulaista

Ranskassa runnottiin läpi laajan kansalaisten tarkkailun salliva laki.
(Kuva: Mike Licht / cc 2.0)

YK:n ihmisoikeuskomitea ja ihmisoikeusjärjestö Amnesty International kritisoivat Ranskan uutta lakia, joka antaa maan viranomaisille laajat oikeudet kerätä tietoa kansalaistaan.

Maan perustuslakineuvoston viime viikolla hyväksymä laki sallii pääministerin – eikä esimerkiksi tuomarin – antavan luvan rankoille tarkkailutoimenpiteille, kuten puheluiden kuuntelulle tai netinkäyttäjien tietojen selvittämiselle. Perusteet tarkkailulle voivat olla hyvin epämääräiset: esimerkiksi "tärkeät ulkopoliittiset intressit" tai "kollektiivisen väkivallan" estäminen.

Viranomaiset voivat lain mukaan salakuunnella esimerkiksi terroriepäiltyjen puheluita tai seurata digitaalista viestintää sekä asentaa salaisia äänityslaitteita koteihin. Myös tietokoneita voidaan seurata.

Käytännössä ihmisten on lähes mahdotonta tietää, tarkkaillaanko heitä laittomasti vai ei. Tämä vaikeuttaa myös rikkomuksista kertomista, Amnesty toteaa.

"Päätös vie viimeisetkin esteet lailta, joka on suuri isku ihmisoikeuksille Ranskassa. Lain sallimat tarkkailukäytännöt ovat suhteettomia. Monet ranskalaiset voivat pian havaita olevansa tarkkailussa hämärin perustein ja ilman oikeuden hyväksyntää", sanoo Euroopan ja Keski-Aasian apulaisjohtaja Gauri van Gulik.

Amnesty muistuttaa, että laki hyväksyttiin vain muutamaa päivää sen jälkeen, kun YK:n ihmisoikeuskomitea oli antanut raporttinsa maan ihmisoikeustilanteesta. Myös YK:n arviossa kritisoitiin lakia.

ihmisoikeudetinformaatioteknologiainternetsananvapaus Ranska Amnesty International

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Fight racism -kyltti rakennuksen edustalla

Podcast: Rasistinen nimittely vahingoittaa mielenterveyttä – ”Kuulemme sitä niin paljon, että luulemme sen olevan normaalia”, sanoo Fiona Musangamfura

63 prosenttia Suomen tummaihoisista on kokenut rasistista syrjintää. Se on tuttua Fiona Musangamfuralle, joka vei nimittelyn lopulta oikeuteen. Maahanmuuttajien terveysongelmista väitelleen Shadia Raskin mukaan terveyspalveluissa ei vielä ymmärretä syrjinnän terveysvaikutuksia. Kuuntele podcast!
Koululaisia pulpettien ääressä

Koronavirus on sulkenut suurimman osan maailman kouluista – Valmiiksi vaikeassa asemassa oleva kärsivät eniten

Koulujen sulkeminen vaikuttaa lähes 1,7 miljardin koululaiseen ja opiskelijaan. Koulutuksen lisäksi moni menettää myös kouluateriat.
Sininen muovipallo, jossa punaisia piikkejä

Koronavirus koettelee demokratiaa

Demokratian taantuminen vakiintuneissakin demokratioissa on ollut trendinä jo pidempään, ja koronaviruksen kaltainen kriisi voi osaltaan vauhdittaa kehitystä, kirjoittavat demokratiajärjestö Demon asiantuntijat Anna Juhola ja Jussi Kanner.
Temppelin raunioituneita pylväitä

Tutkimus: Demokratiaa ei juuri käsitellä Euroopan opettajakoulutuksessa – Syynä on se, ettei demokratia ole aiemmin ollut uhattuna, sanoo lehtori Matti Rautiainen

Demokratiakasvatusta on kehitetty Suomessa jonkin verran 2010-luvulla, mutta aihe näkyy edelleen melko vähän opettajakoulutuksen sisällössä ja opetussuunnitelmassa. Sama tilanne on monissa muissa maissa.
Vesihana ulkona

Käsienpesu on tehokas tapa ehkäistä koronaa, mutta monille se ei ole mahdollista – Pakolaisapu aloitti hygieniakoulutukset Ugandan pakolaisasutusalueilla

Saippua on monilla kehittyvillä alueilla luksusta. YK:n asiantuntijat muistuttavat vesipalvelujen tärkeydestä koronapandemian taltuttamiseksi.

Tuoreimmat