Uutiset

Amnesty ja YK huolissaan Ranskan tiedustelulaista

Ranskassa runnottiin läpi laajan kansalaisten tarkkailun salliva laki.
(Kuva: Mike Licht / cc 2.0)

YK:n ihmisoikeuskomitea ja ihmisoikeusjärjestö Amnesty International kritisoivat Ranskan uutta lakia, joka antaa maan viranomaisille laajat oikeudet kerätä tietoa kansalaistaan.

Maan perustuslakineuvoston viime viikolla hyväksymä laki sallii pääministerin – eikä esimerkiksi tuomarin – antavan luvan rankoille tarkkailutoimenpiteille, kuten puheluiden kuuntelulle tai netinkäyttäjien tietojen selvittämiselle. Perusteet tarkkailulle voivat olla hyvin epämääräiset: esimerkiksi "tärkeät ulkopoliittiset intressit" tai "kollektiivisen väkivallan" estäminen.

Viranomaiset voivat lain mukaan salakuunnella esimerkiksi terroriepäiltyjen puheluita tai seurata digitaalista viestintää sekä asentaa salaisia äänityslaitteita koteihin. Myös tietokoneita voidaan seurata.

Käytännössä ihmisten on lähes mahdotonta tietää, tarkkaillaanko heitä laittomasti vai ei. Tämä vaikeuttaa myös rikkomuksista kertomista, Amnesty toteaa.

"Päätös vie viimeisetkin esteet lailta, joka on suuri isku ihmisoikeuksille Ranskassa. Lain sallimat tarkkailukäytännöt ovat suhteettomia. Monet ranskalaiset voivat pian havaita olevansa tarkkailussa hämärin perustein ja ilman oikeuden hyväksyntää", sanoo Euroopan ja Keski-Aasian apulaisjohtaja Gauri van Gulik.

Amnesty muistuttaa, että laki hyväksyttiin vain muutamaa päivää sen jälkeen, kun YK:n ihmisoikeuskomitea oli antanut raporttinsa maan ihmisoikeustilanteesta. Myös YK:n arviossa kritisoitiin lakia.

ihmisoikeudetinformaatioteknologiainternetsananvapaus Ranska Amnesty International

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Poika istuu kynä ja lehtiö kädessä pieni taskuradio korvallaan.

Koronavirus on vauhdittanut etäoppimista myös kehittyvissä maissa – Moni kuitenkin putosi kyydistä, eivätkä kaikki pääse enää takaisin

Noin 1,6 miljardia opiskelijaa ja koululaista joutui keväällä jäämään pois koulusta koronaviruksen takia. Esimerkiksi Kenia ja Uganda käärivät hihansa digi- ja etäopetuksen lisäämiseksi, mutta nyt pelkona on eriarvoisuuden kasvu. ”Jo valmiiksi jäljessä olevat jäävät vielä enemmän jälkeen”, sanoo Fingon asiantuntija Peter Njuguna.
Nainen puolilähikuvassa mainoksen edessä.

”Rahoituslaitokset eivät ottaneet minua vakavasti” – Naisyrittäjien arki on hankalaa, ja koronavirus vaikeuttaa sitä entisestään

Keniassa naisyrittäjät kärsivät luotonsaantivaikeuksista ja vähättelystä. Irene Omari omistaa yhden Kisumun suurimmista brändäysyhtiöistä. Koronan vuoksi bisneksellä menee nyt huonommin kuin koskaan. Vaikeuksia on kuitenkin ollut jo aiemmin. ”Naisen on hyvin vaikea vetää yritystä. Aluksi en edes saanut luottoa”, hän kertoo.
Mies puolilähikuvassa mikrofonin takana.

Köyhyys ei ole vähentynyt niin paljon kuin väitetään, ja keinot sen kitkemiseksi ovat vääriä, sanoo YK-asiantuntija – ”Vaarallisen omahyväistä”

YK:n väistyvä erityisasiantuntija Philip Alston suomii loppuraportissaan maailman johtajia ”itsensä onnittelemisesta” köyhyyden vastaisessa taistelussa, sillä köyhyyden väheneminen johtuu pitkälti Kiinasta. Myöskään kestävän kehityksen tavoitteita ei saavuteta, hän sanoo.
Vaaleansiniset kumihansikkaat tiskialtaan reunalla.

Afrikkalaistaustaiset kotiapulaiset kärsivät ihmiskaupasta Lähi-idässä – Koronaviruksen vuoksi moni on nyt loukussa

Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan maissa työskentelee joukoittain afrikkalaisnaisia kotiapulaisina surkeassa asemassa. Heidän oikeuksiensa puolustaminen ei saa jäädä koronaviruksen aiheuttaman globaalin talouskriisin varjoon, kirjoittaa Salaado Qasim.
Kaakaohedelmiä puussa, taka-alalla puita ja pensaita.

Nestlé lopettaa Reilun kaupan KitKat-suklaan valmistuksen – Häviäjinä 27 000 köyhää pienviljelijää, sanoo järjestö

Nestlé siirtyy käyttämään KitKat-suklaan valmistuksessa Rainforest Alliance -sertifioitua suklaata. Muutos tulee huonoon aikaan, sillä sekä koronavirus että ilmastonmuutos vaikeuttavat köyhien kaakaonviljelijöiden elämää jo valmiiksi.