Amnesty: Aleppo lähellä täystuhoa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Amnesty: Aleppo lähellä täystuhoa

Ihmisoikeusjärjestön julkaisemat uudet satellikuvat kertovat laajoista kansainvälisen oikeuden loukkauksista.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International on julkaissut Syyrian Aleppon kaupungista uusia satelliittikuvia, jotka kertovat järjestön mukaan laajoista kansainvälisen oikeuden loukkauksista. Tuho on järjestön mukaan silminnähtävä, kun uusia satelliittikuvia verrataan vuoden takaisiin.

"Ihmiset pakenevat joukoittain", kertoo kaupungissa viime kuussa vieraillut tutkija Donatella Rovera, jonka mukaan kaupunki on tuhoutunut lähes täysin.

Aleppossa ei ole Amnestyn mukaan kunnioitettu kansainvälisiä oikeusnormeja. Hallituksen joukot ovat pommittaneet mielivaltaisesti kaupunkia, mikä on tuhonnut kokonaisia alueita ja tappanut lukemattomia siviilejä. Myös kulttuurihistoriallisesti arvokkaita kohteita on tuhottu. Puolet kaupungin väestöstä on paennut.

Yhteensä lähes kuusi miljoonaa syyrialaista on joutunut pakenemaan kodeistaan ja yli neljä miljoonaa on pakolaisena maan rajojen sisäpuolella konfliktin vuoksi. Avustusjärjestö Oxfam Internationalin mukaan 80 prosenttia ulkomaille paenneista asuu esimerkiksi pakolaisleirillä, tilapäisasumuksessa tai kauppakeskuksissa ja autotalleissa. Lähes seitsemän miljoonaa ihmistä tarvitsee humanitaarista apua.

Myös YK:n ihmisoikeusneuvosto raportoi viime kuussa räikeistä sotarikoksista Syyriassa. Amnestyn mukaan kriisin kärjistyminen johtuu pitkälti kansainvälisen yhteisön kykenemättömyydestä puuttua tilanteeseen. Räikeä kansainvälisten oikeusnormien rikkominen tulisi tuomita kansainvälisessä rikostuomioistuimessa, järjestö sanoo.

Suomen ulkoministeriö ilmoitti viime viikolla myöntävänsä Syyrialle miljoona euroa lisää humanitaarista apua. Tuesta puolet kohdennetaan YK:n lastenrahaston UNICEF:n kautta ja puolet Maailman terveysjärjestön WHO:n kautta.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia