Amerikan juutalaiset perustivat rauhan-lobbyn | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Amerikan juutalaiset perustivat rauhan-lobbyn

Joukko tunnettuja Yhdysvaltain juutalaisia on perustanut järjestön rahoittamaan ja auttamaan poliitikkoja, jotka kannattavat Israelin ja Palestiinan välisen konfliktin ratkaisuksi kahta erillistä valtiota ja vaativat Yhdysvaltoja toimimaan voimakkaasti tämän puolesta.

Joukko tunnettuja Yhdysvaltain juutalaisia on perustanut järjestön rahoittamaan ja auttamaan poliitikkoja, jotka kannattavat Israelin ja Palestiinan välisen konfliktin ratkaisuksi kahta erillistä valtiota ja vaativat Yhdysvaltojen toimivan voimakkaasti tämän puolesta.

Uuden järjestön perustajajäsenten mielestä Yhdysvaltojen niin sanottu Israel-lobby on ollut liian kauan uuskonservatiivien ja muiden oikeistopuolue Likudin politiikkaa kannattavien haukkojen käsissä.

"Syvä oikeisto on saanut liian kauan puhua täällä äänekkäimmin Israelin asioista", sanoo niin kutsutun "J Street" -projektin johtaja Jeremy Ben-Ami.

"Heidän mukaansa ainoa tapa toimia Israelin puolesta on tukea sotilaallisia ratkaisuja poliittisiin ongelmiin ja kieltäytyä keskusteluista vastapuolen kanssa. Tällaiset mielipiteet eivät palvele Israelin ja Yhdysvaltojen, eivätkä myöskään Amerikan juutalaisyhteisön pitkän tähtäimen etuja."

J Street vaatii Israelia taipumaan kompromissiin, joka pohjautuisi vuoden 1967 rajoihin ja toivoo Yhdysvaltojen tukevan Israelin ja Syyrian rauhanneuvotteluja. J Street myös haluaa Yhdysvaltain johdon parantavan välejään Iranin kanssa, jotta Iran lopettaisi Israelin ja sen arabinaapureiden rauhanhankkeiden vastustamisen ja tuen aseellisille Israelin vastaisille ryhmille Palestiinassa ja Libanonissa.

J Street -projekti on saanut kannattajakseen monia entisiä Israelin huippupoliitikkoja ja korkeita armeijan upseereita. Tukijoiden joukossa on kolme Israelin entistä ulkoministeriä.

"Nyt enemmän kuin koskaan todellinen ystävyys vaatii Yhdysvalloilta tiukkaa sitoutumista kuljettaa osapuolia kohti laajamittaista kahden valtion ratkaisua", israelilaiset johtajat kirjoittavat avoimessa kirjeessä J Streetin perustajille.

J Street aikoo erityisesti haastaa vaikutusvaltaisen Aipac-järjestön (American Israel Public Affairs Committee), jonka mielestä Israelin ei pidä taipua merkittäviin myönnytyksiin neuvotteluissa Palestiinalaisten ja naapurivaltioiden kanssa.

Aipacia pidetään Washingtonin vaikutusvaltaisimpana ulkopolitiikan lobbausjärjestönä, ja se on solminut lujat siteet niin demokraatti- kuin republikaanipoliitikkoihin. Washingtonissa ajatellaan Aipacin edustavan Yhdysvaltain juutalaisväestön valtaosan ulkopoliittisia kantoja.

Yhdysvaltalaisen juutalaisjärjestön The American Jewish Committeen tuore mielipidetiedustelu juutalaisyhteisön asenteista osoittaa kuitenkin toista. Sen mukaan Yhdysvaltain juutalaisten näkemykset siitä, kuinka Israelin tulisi hoitaa naapurisuhteitaan, ovat keskimäärin maltillisempia kuin Aipacin kannat.

Vaikka yhdysvaltalaisista vain kaksi prosenttia on juutalaisia, demokraattiehdokkaiden kampanjarahoista noin 40 prosenttia tulee juutalaisilta ja republikaaniehdokkaidenkin rahoituksesta noin 20 prosenttia.

Aipacin vuosibudjetti on noin 50 miljoonaa dollaria; J Street tavoittelee ensimmäisenä vuotenaan vain 1,5 miljoonan dollarin budjettia. Kannattajien mukaan tämä on kuitenkin vasta alkua.

"Useimmat Yhdysvaltalaiset ja useimmat Yhdysvaltain juutalaiset kannattavat kahden valtion ratkaisua ja ovat kyllästyneet siihen, että Likud-mieliset lobbarit puhuvat heidän nimissään", Israel Policy Forum -järjestön analyytikko M.J. Rosenberg sanoo.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia