Alkuperäiskansat yhä köyhyysloukussa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Alkuperäiskansat yhä köyhyysloukussa

Köyhyysloukku ei ole taloudellinen, vaan poliittinen, sanoo Maailmanpankin asiantuntija.

Alkuperäisasukkailla on edelleen vankka yliedustus maapallon köyhimmän väestön keskuudessa. He muodostavat ihmiskunnasta viisi prosenttia, mutta köyhimmistä peräti 15 prosenttia, Maailmanpankin tutkimus kertoo.

Suhteellisesti eniten alkuperäiskansoja on Kiinassa (36 prosenttia väestöstä), Etelä-Aasiassa (32 %), ja Kaakkois-Aasiassa (10 %).

Maapallolla on asukkaita yli seitsemän miljardia. Heistä 900 miljoonaa elää äärimmäisessä köyhyydessä eli alle 1,25 dollarilla (noin yhdellä eurolla) päivässä, Brookings-instituutin tuore tilasto paljastaa.

"Olettaisi, että alimmalla tasolla olisi tapahtunut enemmän kohennusta, mutta asia ei ole niin", Maailmanpankin johtava Afrikan talouden tuntija Shantayanan Devarajan sanoo. Hänen mukaansa tulos yllätti monet asiantuntijat.

Alkuperäisasukkaalle ei ole yleisesti hyväksyttyä määritelmää. Maailmanpankki tarkoittaa käsitteellä "jakamisen yhteensitomia ihmisiä", viitaten lähinnä voimavarojen, kulttuurin ja kokemusten jakamiseen.

Maailman 350 miljoonan alkuperäisasukkaan köyhyys johtuu siitä, että he ovat syrjäytyneitä taloudellisesti, poliittisesti ja maantieteellisesti.

"Köyhyysloukku ei ole taloudellinen, vaan poliittinen", Devarajan väittää. Hän mainitsee Etelä-Afrikassa aiemmin noudatetun apartheidin ääriesimerkkinä siitä, miten väestön enemmistö suljettiin poliittisen järjestelmän ulkopuolelle rotuperustein.

Tavoitteet velvoittavat

YK:n kiinnostus alkuperäiskansoihin on lisääntynyt viime aikoina, osin vuosituhannen kehitystavoitteiden vuoksi. Niiden on määrä puolittaa köyhyys ja parantaa heikoimpien asemaa monin tavoin vuoteen 2015 mennessä.

"Emme voita köyhyyttä ja eriarvoisuutta alueellamme tai saavuta vuosituhattavoitteita, ellemme kohenna kaikkien elämää, syrjäytyneimmät mukaan lukien", YK:n kehitysrahaston UNDP:n Latinalaisen Amerikan ja Karibian alueen johtaja Heraldo Muñoz myöntää.

Hän sanoo sen vaativan "edistyksellisiä rahoitusrakenteita ja kattavaa sosiaalipolitiikkaa."

Latinalaisessa Amerikassa ja Karibialla alkuperäiskansojen jäseniä elää äärimmäisessä köyhyydessä kaksinkertainen osuus muuhun väestöön verrattuna.

Vain Chile onnistui Maailmanpankin mukaan kohentamaan intiaanien asemaa kestävällä tavalla. Vuosina 1996-2005 köyhimpien osuus alkuperäisasukkaista laski Chilessä 25 prosentista 15 prosenttiin.

Kaikkiaan köyhyyttä esiintyi Latinalaisessa Amerikassa vähiten 20 vuoteen, YK:n alainen alueellinen talouskomissio Eclac kertoo.

Kiina keulilla

Parhaiten alkuperäisväestönsä asemaa on kohentanut Kiina. Se on ainoa maa, jossa vähemmistöjen köyhyys helpotti vinhemmin kuin valtaväestön eli han-kiinalaisten.

Maailmanpankin johtava ekonomisti Harry Anthony Patrinos tarjoaa selitykseksi sitä, että "Kiinan toimenpiteet kohdistuvat alueisiin eivätkä ihmisryhmiin." Sellaiset ohjelmat mahdollistavat syvällisempiä rakenteellisia muutoksia kuin äänten kalasteluun tarkoitetut poliittiset eleet, hän arvioi.

Yhdysvalloissa alkuperäisasukkaiden kohtalo jatkuu karuna. Vuoden 2010 tilastoissa kansallisen köyhyysrajan alle jäi koko väestöstä 15 prosenttia, mutta intiaaneista 25 prosenttia. Väestönlaskennassa alkuperäisväestöön ilmoittautui 1,7 prosenttia amerikkalaisista eli 5,2 miljoonaa ihmistä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia